Ravintola-ala kapinoi ruuan alkuperän ilmoittamista vastaan, "tällä saadaan hallinto-oikeuksiin paljon töitä"
Ravintola-alaa edustava Mara pelkää merkintäpakon lisäävän ulkomaisen lihan käyttöä.Ravintola-alaa edustava Mara vastustaa ravintoloissa tarjottavan lihan ja kalan alkuperämaan ilmoitusvelvollisuutta.
MT kertoi eilen, että maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut asetuksen, joka velvoittaisi ravintolat ilmoittamaan lihan ja kalan alkuperämaan kirjallisesti esimerkiksi ravintolan seinässä olevassa taulussa.
"Realiteetti on, että pienet ravintolat eivät pysty siihen. Raaka-aineita voi olla 50–60 ja ne voivat vaihtua vaikka kesken päivän", Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.
Aittoniemen mukaan tuotepakkausten merkinnät eivät myöskään ole sillä tasolla, että ravintolat kykenisivät aina kertomaan lihan tai kalan alkuperän.
"Kalassa alkuperämaa on ilmoitettu vain koodina, jota tarjoilijat eivät osaa lukea."
Hän uskoo, että isot ketjuravintolat todennäköisesti pystyvät täyttämään velvoitteen ja palkkaavat sen takia lisätyövoimaa. Pienten ravintoloiden kohdalla velvoitteen täytäntöönpano jää viranomaisvalvonnan harteille.
Järjestön mukaan ravintolat joutuvat varmistamaan, että etukäteen järjestelmiin kirjatut alkuperätiedot ovat ajan tasalla. Siksi ne korvaavat kotimaista lihaa ja kalaa ulkomaisella ja pien- ja lähituottajien raaka-aineita standardituotteilla. Tuoreesta lihasta ja kalasta siirrytään entistä enemmän valmisteiden käyttöön.
"Henki on nyt se, että tulemme riitauttamaan asian. Tällä saadaan hallinto-oikeuksiin paljon töitä", Aittoniemi sanoo. Mara toivoo, että kirjallisen ilmoituksen sijaan riittäisi mahdollisuus kysyä ruuan alkuperästä ravintolan henkilökunnalta.
Lue lisää aiheesta:
Ravintoloiden pian ilmoitettava kirjallisesti lihan ja kalan alkuperä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

