Tutkija tyrmää ruuan arvonlisäveron alentamisen Ylellä: ”Välikädet ulosmittaavat hyödyn”
Markkinatoimijoille voi syntyä houkutus olla alentamatta tuotteen myyntihintaa ja pitää alennetusta arvonlisäverosta saatava hyöty itsellään.
Tutkimukset osoittavat, että arvonlisäveron alennus välittyy hyvin heikosti kuluttajahintoihin. Kuva: Jaana KankaanpääVasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ehdotti puoluekokouksessa Porissa ruuan arvonlisäveron alentamista. Tarkoituksena olisi helpottaa pienituloisten asemaa, kun hinnat nousevat.
Ylen haastattelemat tutkijat tyrmäävät esityksen.
Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskasen mukaan kulutusverojen alentaminen on vaikeaa, koska markkinatoimijoille voi syntyä houkutus olla alentamatta tuotteen myyntihintaa ja pitää alennetusta arvonlisäverosta saatava hyöty itsellään.
”Arvonlisäveron alennuksen päätymistä kuluttajille on tutkittu aika paljon. Tutkimukset osoittavat, että alennus hyvin heikosti välittyy kuluttajahintoihin. Tuotanto- ja jakeluketjun välikädet niin sanotusti ulosmittaavat hyödyn”, hän sanoo Ylen artikkelissa.
Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen esitti Ylen aamussa, että arvonlisäveron alennusta tehokkaampi toimi olisi tuloveron alentaminen.
Ruuskasen mukaan taas veronalennus ei hyödyttäisi kaikista heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, joiden toimeentulo on sosiaalietuuksien varassa.
Hänen mielestään tietyn kohderyhmän ongelmiin vastaaminen vaatii täsmäratkaisuja.
”Ruoan hintaa helposti tarjotaan ratkaisuna, mutta näen, että heikoimmassa asemassa olevia kotitalouksia voisi yhteiskunnan kannalta tehokkaimmin auttaa täsmätoimien avulla. Se on aika iso lasku, kun aletaan arvonlisäveroa alentamaan ja hyödyt ovat epävarmoja”, Ruuskanen sanoi Ylelle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



