Kauden kasvikset Meheviä raasteita, maistuvia lisäkkeitä
Kyssäkaali ja retikka ovat kasviksia, joita useat korkeintaan ihmettelevät kaupan kasvislaarien edessä.
Kyssäkaalia voi käyttää kuin lanttua tai naurista. Retikka taas on kuin iso valkoinen retiisi. Kummastakin saa mehevää raastetta.
Kyssäkaalin hennon vaaleanvihertävä, retikan kirkkaan valkoinen ja punakaalin purppurainen väri muodostavat raikkaan väriyhdistelmän raastevadilla.
Kyssäkaalin maku on aavistuksen makea ja retikka on miedosti pippurinen.
Kyssäkaali kannattaa ensin paloitella paksuiksi viipaleiksi ja leikata sitten viipaleiden reunasta puiseva kuori.
Haudutettu punakaali sopii syksyisten ruokien lisäkkeeksi. Borssikeittoon se sopii valkokaalin kanssa. Sen kaunis väri säilyy punaisena, kun lisää joukkoon vähän etikkaa tai sitruunamehua.
Uudet kotimaiset purjot ovat nyt kaupoissa ja niitä voi käyttää keittiössä muutenkin kuin mausteena. Isoa purjoa harvemmin käytetään yhdellä ruuanvalmistuskerralla.
Isosta purjosta voi leikata noin puolet vihreää osaa latvasta ja puolet valkoista osaa toisesta päästä. Keskiosan voi sujauttaa muovipussiin odottamaan seuraavaa kertaa. Näin tulee käytetyksi purjo kokonaan.
Purjo halkaistaan pitkittäin ja huuhdotaan mullat lehtien välistä. Valkoinen osa kasvaa tiiviisti, niin että sinne ei multaa pääse helposti ja siitä voikin leikata kauniita renkaita vaikka salaatin koristeeksi.
Pikkupurjoja voi hauduttaa kypsäksi uunissa öljyllä voideltuna tai juustokuorrutuksen alla.
Suolaisen piiraan täytteeksi sopii klassikkoyhdistelmä purjosta ja pekonista. Iki-ihanan purjoperunasosekeiton voi Suomessa tarjoilla kuumana, vaikka sen esikuva Vichy Soisse Ranskassa onkin kylmä keitto.
MARIA KING
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
