Joka 12. leipä heitetään Suomessa roskikseen
Varsinkin yhden hengen kotitalouksissa elävät kokevat, että ruokaa haaskaantuu liian suurten pakkauskokojen takia. Yhden hengen taloudessa roskikseen päätyy vuodessa 100 euron edestä ruokaa.Keskiverto suomalainen kantaa kaupasta kotiin vuodessa 400 kiloa ruokaa. Siitä 23 kiloa päätyy jätteeksi.
Eniten ihmiset heittävät pois perunaa ja hedelmiä sekä leipää. Esimerkiksi leivistä tai perunoista joka 12. jää syömättä ja heitetään roskikseen.
Kodeissa itse laitetusta ruuasta viidennes on ruokailun jälkeen joutunut kaatopaikalle, ei vatsaan.
”Kyse on paitsi taloudesta, ennen kaikkea vastuullisuudesta”, korostaa tutkija Hanna Hartikainen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:stä.
Siitä huolimatta Hartikaisen mukaan on hyvin oleellista ymmärtää myös haaskaamisen taloudellisia vaikutuksia.
Ruokaa heitetään roskikseen vuosittain 80 euron edestä. Eniten rahaa menee hukkaan yhden hengen talouksissa, joissa hävikkiä välttämällä säästettäisiin joka vuosi 100 euroa.
MTT:n johtamassa tutkimushankkeessa on selvitetty pakkausvalintojen ja ruokahävikin yhteyttä. Tutkimuksessa elintarvikepakkaukset saivat ainakin osittaisen synninpäästön, sillä niiden ansioista ruokahävikkiä pystytään vähentämään merkittävästi koko elintarvikeketjussa, tutkimuksen vastaava johtaja Juha-Matti Katajajuuri MTT:stä toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


