Liha
Tarkastettu eli leimattu liha tarkoittaa kuluttajalle
myynnissä olevaa lihaa,
jonka tarkastuseläinlääkäri on tarkastanut; ensin eläimen
elävänä ja sitten teurastuksen jälkeen ruhon ja elimet.
Näytteitä ruhosta ja
elimistä otetaan tarvittaessa.
Tarkastukset tehdään
tuntiveloituksella:
ensimmäinen puoli tuntia
34,80 euron ja sen jälkeen 24,90 euron tuntiveloituksella.
Elävänä tarkastukseen
kuuluu eläimen ketjuinformaation tarkistus
eli esimerkiksi lääkitystietojen
selvittäminen.
Riistaeläimistä vaikkapa karhu on aina ennen kuluttajille päätymistä tarkastettava
trikiiniriskin takia.
Tarkastamatonta lihaa
voi käyttää ainoastaan
tuottajaperhe itse. Sitä ei saa jakaa edes ilmaiseksi
eteenpäin.
Alkutuotannon toimija
saa myydä pieniä eriä
hirvieläimiä sekä luonnonvaraisia jäniksiä, kaneja
ja lintuja suoraan kuluttajille tarkastamattomana.
Pienteurastamossa voi
käsitellä myös riistaa, jos
kyseinen tila on hyväksytty
riistan teurastukselle ja
kunhan liha tarkastetaan.
Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
