Thaimaalainen löysi Suomesta marja-aarteen
Jouko Kotilainen ja Yaowaman Wan Mundee ovat tehneet paljon työtä kotimaisen marjan käytön edistämiseksi. Pekka Fali Kuva: Viestilehtien arkistoSONKAJÄRVI (MT)
Tarvittiin nainen kaukaa herättelemään suomalaisia näkemään oman luontonsa rikkauksia. Thaimaasta muuttanut Yaowaman ”Wan” Mundee kummasteli heti, miksi meillä syötetään koululaisille banaaneja ja appelsiineja, vaikka omat metsät kasvavat herkullisia luonnonantimia.
Nyt Wanin ja Jouko Kotilaisen perheyritys toimittaa vuosittain 50 000 kiloa marjoja Kainuun ja Ylä-Savon suurkeittiöille ja yrityksille. Oman tilan mansikan, vadelman ja omenan lisäksi marjaa ostetaan poimijoilta ja muutamalta lähialueen marjatilalta.
Kotilainen uskoo samanlaisille yrityksille olevan tilaa ja tarvetta joka maakunnassa.
”Laosin ja Thaimaan rajalla ihmiset käyttävät ruuakseen vain lähipiirinsä antimia. Kun pitää syödä, mennään metsään”, kuvaa Kotilainen.
Suomessakin kannatetaan ”periaatteessa” lähiruokaa, mutta monet kunnat sanovat käytön esteeksi hankintalain ja EU:n säännöt. Ne arpovat vieläkin, ostaako kotimaista vai sitä halvinta ja huonoa.
Kotilainen tuhahtaa moisille puheille:
”Vain Suomessa hankintalaki on lähiruuan suosimisen este. Kaikissa muissa EU-maissa järjen käyttö on sallittua.”
Kainuussa sentään osataan nyt käyttää kotimaisia marjoja. Ja asiakkaat kiittävät.
Kun Kainuuseen toimitettiin ensimmäinen näyte-erä, se poiki heti toisen tilauksen.
”Eräskin ikäihminen oli kummastellut, miten mehussa on taas marjan maku.”
Sellainen palaute kannustaa hankkimaan ja tuottamaan lisää samaa hyvää.
Maku mehuihin tulee tietysti kotimaisista marjoista. Sinikasvis ei käytä mehuissa säilöntäaineita, tuontimarjoja tai keinotekoisia makuja.
”Mehu säilyisi vuodenkin ilman lisäaineita, mutta eihän se niin kauan ehdi seisomaan”, Kotilainen naurahtaa.
Kotilaisten marjatilalla kasvatetaan mansikkaa 3,5 hehtaarilla, vadelmaa 1,5 hehtaarilla sekä omenaa. Kesäisin tilalla on kymmenkunta thaimaalaista poimijaa, jotka keräävät lähialueelta myös metsämarjoja.
”Mansikasta tulee pulaa ensi vuonna”, Kotilainen ennustaa.
Samanlaista pulaa on ennustettu joskus ennenkin, mutta tällä kertaa perusteet ovat vahvat.
”Talvi muuttui kesäksi hetkessä, eikä marja-aiheille jäänyt aikaa kehittyä.”
Pidemmän ajan vaara on punahome, joka väijyy tuontitaimissa.
”Tauti voi olla piilevänä vuosia ja puhkeaa sitten sopivissa oloissa. Se saastuttaa tilan kaikki pellot ja estää mansikan viljelyn 15 vuodeksi, käytännössä siis lopullisesti.”
Taudin vuoksi Kotilaisten tilalla käytetään vain kotimaisia taimia. Terveistä taimistakin uhkaa kuitenkin tulla pulaa.
JOUKO RÖNKKÖ
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
