Kiina aikoo vähentää lihankulutustaan 50 prosenttia
Uudet ravitsemussuositukset voivat auttaa Kiinaa vähentämään kasvihuonepäästöjään. Suositusten toivotaan myös hillitsevän maan ylipaino- ja diabetesepidemiaa.
Kiinalaiset kuluttavat jopa puolet maailman sianlihasta. Henkeä kohden laskettuna nykyinen lihankulutus on kuitenkin keskivertosuomalaisen syömää lihamäärää pienempi.Kiinan terveysministeriö kehottaa kansalaisia hillitsemään lihankulutustaan.
Toteutuessaan vähentynyt lihankulutus laskisi maan kasvihuonepäästöjä jopa miljardilla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Asiasta uutisoi brittiläinen The Guardian.
Lihankulutus Kiinassa on kasvanut vauhdilla. Vuonna 1982 liha oli vielä harvinaisuus, jota keskiverto kiinalainen söi noin 13 kiloa vuodessa.
Nykyään kiinalaiset syövät keskimäärin 63 kiloa lihaa vuodessa. Ilman rajoituksia määrän odotetaan kohoavan entisestään. Kiina kuluttaa jo nyt 28 prosenttia maailman lihasta, mukaan luettuna noin puolet kaikesta sianlihasta. Esimerkiksi vuonna 2014 Kiinassa teurastettiin noin 735 miljoonaa sikaa.
Uudet ravitsemussuositukset ehdottavat, että 1,3 miljardin kiinalaisen tulisi jatkossa kuluttaa päivittäin 40–75 grammaa lihaa.
Päätös on saanut tukea länsimaista: Hollywood-näyttelijä Arnold Schwarzenegger ja ohjaaja James Cameron ovat tehneet mainoksia, jotka kehottavat kiinalaisia syömään vähemmän lihaa ympäristön auttamiseksi.
Kulutuksen hillitsemisen toivotaan myös hidastavan diabeteksen yleistymistä: arviolta 100 miljoonalla kiinalaisella on diabetes.
"Toteutuessaan Kiinan tavoite puolittaa lihankulutus ei ainoastaan vaikuttaisi kansalliseen terveyteen, vaan myös osoittaisi muille maille esimerkkiä päästöjen pienentämisessä ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa", Cameron sanoo The Guardianille.
YK:n arvion mukaan kotieläintuotanto on suurimpia yksittäisiä kasvihuonekaasujen lähteitä, tuottaen noin 14,5 prosenttia ihmisen toiminnan seurauksena syntyneistä kasvihuonekaasuista. Päästöistä noin 44 prosenttia on metaania.
"Ilmastonmuutoksen voittaminen vaatii poliittisia päätöksiä, tieteellistä tutkimusta ja yritysmaailman tukea. Mutta kaikkein eniten se vaatii yleisen kulutuskäyttäytymisen muutosta", toteaa The Guardianille Li Junfeng, Kiinan ilmastonmuutokseen ja kansainväliseen yhteistyöhön keskittyneen yksikön johtaja.
Uusien ravitsemussuositusten saattaminen käytäntöön voi osoittautua haasteelliseksi. Kiinassa on pitkät perinteet erityisesti sikojen syömisessä. Kasvavalle keskiluokalle lihansyönti on myös vaurauden merkki.
Saadakseen pullistelevalle kotieläinsektorilleen tarpeeksi rehua Kiina on jo ostanut tiloja esimerkiksi Yhdysvalloista ja Australiasta. Myös sianlihan vienti Kiinaan on ollut viime vuosina kasvussa. Vuonna 2013 kiinalainen yhtiö osti Yhdysvaltalaisen sianlihajätin, Smithfield Foodsin, vastatakseen kasvavaan kysyntään.
Suomalaisten lihankulutus ylittää sekä kiinalaisten nykyisen keskimääräisen lihankulutuksen että maan uudet suositukset: keskiverto suomalainen söi vuonna 2015 päivässä reilut 200 grammaa lihaa.
Lue lisää:
MT 27.4.: Länsimainen elämäntyyli on lihottanut kiinalaislapsia
MT 18.4.: Ruuan vienti Kiinaan on kasvussa
MT 14.4: Ruuan hinta nousi jyrkästi Kiinassa, erityisesti sianlihan arvo harppasi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
