Savon Sanomat: Tuorekalajalostamo lopettaa toimintansa Kuopiossa – 68 työntekijää saa lopputilin
Yhtiön toimitusjohtajan mukaan taustalla on useampien vuosien huono tulos, jo yhdet käydyt YT-neuvottelut ja markkinatilanteen muutos.Kuopiolainen tuorekalajalostamo Escamar Seafood Oy lopettaa toimintansa Suomessa keväällä 2024 ja sulkee Kuopion tuotantolaitoksen. Kuopiossa sijaitsevan tehtaan 65 työntekijää sekä Vantaan myyntikonttorin kolme työntekijää saa lopputilin.
Asiasta uutisoi perjantaina iltapäivällä Savon Sanomat.
Escamar Seafoodin toimitusjohtaja Matti Pulkkinen kommentoi Savon Sanomille tuotannon loppuvan kahden kuukauden sisällä.
”Alasajo tehdään hallitusti ja toiminnot lopetetaan keväällä. Tuotanto jatkuu tammikuun loppuun saakka”, Pulkkinen kommentoi SS:lle.
Yrityksessä on työskennellyt myös vuokratyövoimaa sekä monia alihankkijoita.
Tehtaan työntekijöiden luottamushenkilö Mirka Huovila sanoo Savon Sanomille, että työntekijät saivat tiedon asiasta perjantaina.
”Kun tieto julkistettiin, tuntui kuin olisi puulla päähän lyöty. Vaikka tilanne on ollut jokaisella tiedossa, uutinen oli kuitenkin sokki.”
” Eihän se iloinen uutinen ole näin joulun alla. Joka päivä eri puolilta kuulee vastaavia uutisia. Mutta ei voi kuin ottaa uutiset vastaan.”
”Jokainen joutuu sulattelemaan, että miten elämä tästä menee. Työntekijät alkavat varmaan katsella työpaikkoja ja koulutuksia, mitä on tarjolla”, 16 vuotta tehtaalla työskennellyt Suovila sanoo SS:lle.
Ylempien toimihenkilöiden luottamusvaltuutettu Markku Husso laskee lopettamisen kerrannaisvaikutukset koskevat lähes 100 henkilön työtä.
”Meillä on muun muassa siivoojia, Aren ja Lassila & Tikanojan työntekijöitä, että lopettaminen vaikuttaa yhteensä lähes 100 henkilöön. Olin mukana yt-neuvotteluissa, eikä ole ensimmäinen kerta, kun niitä on käyty. Lopputulos ei ollut yllätys.”
Escamar Seafood tunnetaan Kuopiossa myös entisenä Apetit Kalana. Kuopion kalajalostusyksikön perusti alun perin Kuopion Kalatukku Oy, jonka puolestaan oli perustanut siilinjärveläinen yrittäjä Antti Räsänen vuonna 1992.
Savon Sanomien mukaan lopettamispäätöksen keskeisimmät syyt liittyvät yhtiön heikkoihin tunnuslukuihin. Yhtiön tulos on ollut raskaasti tappiollinen viime vuosien aikana.
Escamar Seafoodin tiedotteen mukaan yrityksen omistaja Insula AS, on rahoittanut ja pääomittanut yritystä näiden vuosien aikana toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.
”Taloudellinen tilanne on ollut jo pitkään haasteellinen ja yrityksessä on tehty monia asioita sen parantamiseksi: on tehostettu, tehty säästötoimenpiteitä, neuvoteltu sopimuksia uusiksi asiakkaiden ja toimittajien kanssa sekä kehitetty toimintaa. Emme kuitenkaan ole pystyneet kääntämään tulosta positiiviseksi”, yhtiön toimitusjohtaja Pulkkinen taustoittaa SS:lle.
Pulkkisen mukaan henkilökunta on pidetty asiasta tietoisena ja informoituna.
Lopettamispäätös ei kuitenkaan tullut täysin yllätyksenä. Loka–marraskuussa yhtiössä käytiin SS:n mukaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä muutosneuvottelut, jossa harkinnassa olivat Escamarin Seafood Oy:n toiminnan lakkauttaminen osittain tai kokonaan.
” Henkilökunnan kanssa neuvotteluita käytiin hyvässä hengessä ja yhteistyössä. Nyt tehty lopettamispäätös oli huono uutinen, mutta ei täysi yllätys. Surullinen tunnelma meillä kaikilla täällä on”, Matti Pulkkinen toteaa.
Luottamushenkilö Huovila myöntää, että tilanne on ollut ikävä jo tovin.
”Tässä on ollut kaikkea säätämistä ja häsläämistä ihan urakalla. Mutta emme päässeet jatkoon, vaikka liikevaihto on ollut korkea. Se ei jostain syystä riittänyt alalla. Kaikkemme olemme tehneet, antaneet ja venyneet, kun on tarvittu. Jokainen on antanut täyden panoksensa, kun on taloon tullut. Porukalle kala on ollut lähellä sydäntä. Olemme puhaltaneet yhteen hiileen ja olemme kuin yhtä perhettä.”
”Nyt tämä perhe on tullut tiensä päähän”, Huovila suree.
Lopettamispäätöksen taustalla suurta osaa näyttelee myös kuluttajamarkkinoilla tapahtunut voimakas volyymin lasku kohonneiden kuluttajahintojen vuoksi.
”Hintojen nousun takia tuorekalojen ja kalajalosteiden eri tuoteryhmissä on ollut jopa kymmenien prosenttien volyymilaskua”, Pulkkinen tarkentaa SS:lle.
Markkinatilanne on heikentänyt yhtiön jo entuudestaan vaikeaa taloutta. Pulkkisen mukaan Suomen kalanjalostuksen ylikapasiteetti aiheuttaa voimakasta hintakilpailua markkinoilla.
”Eri yritysten välillä on hyvin vahva hintakilpailu.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









