Yle: Pohjois-Karjalassa kaadetut karhut päätyvät pääkaupungin ravintoloihin
Pääkaupunkiseudulla on useita ravintoloita, joiden tarjoama karhunliha on pääosin peräisin Pohjois-Karjalasta, Yle kertoo.Karhujahdin taloudellisia vaikutuksia ovat itse eläimestä mahdollisesti saatavan hyödyn lisäksi metsästäjien ja seurueiden alueille tuottamat tulot esimerkiksi polttoaineista, muonituksesta ja majoituksesta, Yle luettelee.
Karhukannan kasvun pysäyttämiseksi Pohjois-Karjalaan on myönnetty aikaisempaa enemmän karhunkaatolupa. Kun yleensä lihat jaetaan pääosin jahtiporukoissa, liikenee sitä tänä vuonna entistä enemmän myyntiin, Yle kertoo.
Kaupallisesti käytettävä karhunliha tarkastetaan ja sille tehdään aina trikiinitesti. Trikiini on loinen, joka voi olla ihmiselle hengenvaarallinen.
Esimerkiksi helsinkiläinen Saslik (osa A&S Ravintolat -ketjua) ostaa käytännöllisesti katsoen kaiken käyttämänsä karhunlihan Itä-Suomesta, kertoo Ylelle myynti- ja markkinointijohtaja Johanna Haataja.
"Ostamme karhunlihan Pohjois-Karjalasta. Meillä on maakuntaan pitkä suhde, metsästäjät tietävät mitä me tarvitsemme. Pyrimme ostamaan tarvitsemamme lihan kokonaisina ruhoina."
Haataja ei kerro, paljonko ravintola maksaa karhunlihasta. "Se on meillekin kallista lihaa. Tämän vuoksi jokainen muru käytetään ja luutkin hyödynnetään liemien teossa."
Saslikin ruokalistalta selviää, että Karhuruukku maksaa runsaat 54 euroa annokselta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

