Sikatilallisella tuli mitta täyteen ‒ ”miksi tehdä työtä, josta ei saa palkkaa”
Laitilalaisella sikatilalla on kasvatettu porsaita jo kolmannessa polvessa. Nyt sukupolvia jatkunut työ tulee päätökseensä.
Juho Aula jättää sikojen pidon taakseen. Jatkossa hän keskittyy vihannesten viljelyyn. Kuva: Pasi LeinoAulan sikala on ollut emakkosikala, jossa on kasvatettu välitysporsaita eteenpäin myytäväksi. Viimeiset porsaat lähtevät alkusyksystä. Emakoista on jo luovuttu.
Taloudelliset realiteetit ajoivat Juho Aulan päätökseen sikalan lopettamisesta. Aulan mukaan kannattavuus heikentyi viime syksynä rajusti. Viljan hinta nousi ja porsaiden hinta laski.
Lisäksi välitysporsaita ei enää saatu myytyä eteenpäin. Porsaat jäivät Aulalle kasvatettavaksi pidemmäksi aikaa, mikä vaikeutti tilan normaalia toimintaa.
Kustannusrakenteen heikennyttyä entisestään isäntä sai tarpeekseen. Tekemistä riittää, mutta työn hedelmistä ei pääse nauttimaan.
”Miksi tehdä työtä, josta ei saa palkkaa”, Aula tokaisee.
Aula kertoo kannattamattomuuden johtuvan monesta syystä. Pääsyyksi hän mainitsee sianlihan ylituotannon.
”Jos tuotanto olisi 95 prosenttia kulutuksesta, lihatalojen ei tarvitsisi joka kerta osallistua hinnan pudotuksiin. Tilanne on se, että tuotantoa on liikaa. Jokainen yrittää päästä tavarastaan eroon. Se polkee hintoja pahiten. Kysyntävoittoisessa markkinassa hinnat saataisiin vastaamaan tuotantokustannuksia.”
Tilannetta pahentaa entisestään ulkomaalainen tuontiliha. Tuontilihan käytössä Aula osoittaa syyttävällä sormella erityisesti julkista sektoria.
Julkinen valta asettaa tuotannolle tarkat vaatimukset, jotka tulee täyttää. Kilpailutuksissa julkista sektoria ei kuitenkaan kiinnosta vaatimusten täyttyminen, vaan ratkaisevaa on ainoastaan hinta. Tällöin valitaan usein ulkomainen liha suomalaisen sijasta.
Ulkomaisen lihan vaatimukset tuotannossa ovat paljon löyhempiä kuin suomalaisen. Se asettaa suomalaisen tuottajan epäoikeudenmukaiseen asemaan, Aula sanoo.
Aula ei usko vientimarkkinoiden olevan ratkaisu suomalaiseen sikatalouteen. Kannattavaan vientiin tarvittaisiin suurta ja jatkuvaa volyymia, jota Suomessa ei ole.
Sikalan lopettaminen on iso muutos tilallisen elämässä, mutta Aula näkee päätöksessä paljon myönteistäkin.
”Sioista luopuminen selventää tulevaisuuden suuntaa. Nähdään selvemmin, miten tilaa kehitetään jatkossa. Lopettamista ei jäädä murehtimaan.”
Sukupolvia jatkunut porsaiden kasvattaminen loppuu, mutta tilan tarina jatkuu edelleen. Aula jatkaa vihannesten viljelyä. Tällä hetkellä kasvamassa on varhaisperunaa, porkkanaa, punajuurta ja lehtitilliä sekä viljoja.
Lue myös:
Nuori yrittäjä teki 1,5 miljoonan euron sikalainvestoinnin keskellä maatalouden kustannuskriisiä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




