HELLAN KULMALLA Perunalajikkeista voi loihtia herkkuruokaa
Nyt niitä saa. Hyviä perunalajikkeita, joista voi halvalla loihtia herkkuja röstiperunoista suussa sulavaan gratiiniin.
Samoja herkkuja löytyy kauppojen pakastealtaista, mutta ne eivät vedä vertoja itse valmistetuille.
Ei tarvitse kuin googleen kirjoittaa, mitä perunaruokaa haluaa, niin reseptejä tulee useita. Kannattaa kokeilla!
Peruna on halpa ja monipuolinen ruuan perusraaka-aine. Sen arvoa ei aina kodeissa ymmärretä. Lapset tietävät rasvaiset ja suolaiset ranskalaiset.
Oma bravuurini on perunagratiini, jossa ei ole juustoa eikä munaa. Perunan lisäksi siinä on kokomaitoa, kuohukermaa, voita, pieni valkosipulin kynsi, cayennepippuria ja muskottipähkinää. Resepti on alun perin kehitetty sveitsiläisessä Fredy Girardetin kuuluisassa ravintolassa.
Perunagratiinin ohella tarjoan peuranvasan lihakääryleitä tai lohta kerma-sahramikastikkeessa. Ei ihme, että vieraat viihtyvät ruokapöydässämme.
Jos ei viitsi nähdä vaivaa, voi tehdä aivan tavallisia perunaruokia. Voilla ja kermalla höystetty perunamuusi on monen lapsen herkkua.
Jos ei ymmärrä perunalajikkeista sen vertaa kuin sika Pohjantähdestä (ministeri Toivo T. Pohjalan sanonta), kannattaa katsoa tarkkaan kaupan hyllyjen valikoimaa.
Perunapussin keltainen väri tarkoittaa yleisperunaa, punainen jauhoisaa ja vihreä kiinteää. Siikli sopii parhaiten keittoihin, kun taas Van Gogh on muusiperuna. Punainen Rosamunda on oiva uuniperuna.
Jossain kaupoissa voi ostaa irtotavarana perunaa, jonka lajike ja ominaisuudet on kerrottu. Hyvää palvelua kaupalta.
Kannustan syksyn pimeinä iltoina tutustumaan perunalajikkeisiin ja -ruokiin sekä valmistamaan niitä. Herkkuja syntyy, jos viitsii nähdä vähän vaivaa. Suosittelen.
SARI K ESKITALO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
