Kalan tarjonta voi vähentyäjopa tuhannessa kaupassa
Elintarvikevalvonnan Oiva-järjestelmän tiukka lämpötilavaatimus uhkaa vähentää pakatun tuoreen kalan tarjontaa kaupoissa. Päivittäistavarakauppa ry on tilanteesta huolissaan.
”Pahimmillaan jopa noin tuhannessa myymälässä joudutaan vähentämään pakatun tuoreen kalan myyntiä”, asiantuntija Merja Söderström yhdistyksestä kertoo.
Oiva-järjestelmän mukaan pakattu tuore kala pitää myydä kaupassa 0–2 asteen lämpötilassa. Useimmiten samoissa kylmälaitteissa säilytetään muitakin tuotteita, jolloin kalatuotteet väistämättä lämpenevät myynnin aikana muutamia asteita.
Kaupan mukaan markkinoilla ei ole olemassa kylmäkalustetta, joka pystyisi pitämään lämpötilan tasaisena vaadituissa rajoissa koko myyntiajan.
Kaupan mukaan tuoreen kalan laatu on voitu turvata myös aiemmilla kriteereillä.
”On harmi, jos uusi Oiva-arviointi johtaa huonoon tulokseen ja heikentää kuluttajan luottamusta, vaikka elintarviketurvallisuus ei ole vaarantunut”, Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto harmittelee.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
