Japanilaisten persilja, perilla
YRTTIMAAN TARINOITA
Perilla on Suomessa melko harvinainen minttua muistuttava kasvi. Sen muunnoksista yleisimmät ovat vihreä ja punainen, jota sanotaan veripeipiksi.
Vihreä on vahvan aromaattinen ja soveltuu erinomaisesti ruoanlaittoon. Koristeellinen punainen perilla on vihreää miedompi.
Perilla on kotoisin Intian ja Kiinan vuoristoseuduilta. Erityisen suosittua perilla on Japanissa, missä se tunnetaan nimellä shiso. Japanilaisille sen maku on yhtä tuttu kuin meille persiljan tai tillin.
Shisoa suositaan raaoissa kalaruoissa, sillä sen uskotaan ehkäisevän loistartuntoja.
Vihreää perillaa mielivän on esikasvatettava taimet itse. Sen sijaan punalehtistä löytää marketin tuoreosastolta. Sen voi istuttaa lämpimään ja syvämultaiseen paikkaan kasvimaata koristamaan.
Perilla kasvaa puolimetriseksi pensaaksi, joten sille on syytä varata riittävästi tilaa.
Perillassa maistuu minttu, korianteri ja sitruuna. Mausteisessa tuoksussa on aistittavissa kanelia ja kuminaa.
Perilla on helppohoitoinen ja se pitää siitä, että sen lehtiä napsitaan. Lehdet sopivat salaatteihin ja ruoan koristelemiseen.
Lehdet säilyvät viikon verran jääkaapissa talouspaperiin käärittynä ilmatiiviissä rasiassa. Kuivattuja lehtiä voi murskata pastan tai pitsan päälle oreganon tapaan tai vaikka sämpylätaikinaan.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
