Maakunnat maistuvat taas Herkkujen Suomessa
Helsingin Rautatientorille kerääntyi lähiruuasta kiinnostunutta väkeä heti tapahtuman avauduttua torstaina neljältä. Jarkko Sirkiä Kuva: Viestilehtien arkistoLähiruoka houkutteli Helsingin Rautatientorille paljon väkeä aurinkoisena torstai-iltapäivänä.
Kävijöitä tuli torille heti porttien avauduttua kotoisten tuoksujen leijaillessa heitä vastaan.
Maakuntien lähiruokien kyytipoikana voi kulautella Suomen parhaita oluita samassa paikassa järjestettävässä Syystober-olutjuhlassa.
Tarjolla on tänä vuonna perinteisten maakuntaherkkujen lisäksi muun muassa hamppusuklaata, villiyrttipiiraita ja hunajasimaa.
Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila otti avajaispuheessaan kantaa tämän hetken taloudelliseen tilanteeseen.
”Elämme vaikeita aikoja, hinnat ovat laskussa. Hammasta purraan ja periksi ei anneta”, Marttila toteaa.
Marttila kehotti kävijöitä suosimaan suomalaista työtä ja tuotteita ulkomaisten sijaan.
Luonnollisesti lähiruoka puhututti tapahtuman ympärillä.
”Haluaisin korostaa, että emme ole ohimenevässä lähiruokatrendissä. Lähiruoka on vakiintunut tuotantotapa”, maa- ja metsätalousministeriön lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen sanoo.
Viimeaikaiset halpuutuskampanjat ovat saaneet vastapainoksi reiluutuksen. Viljanen kertoo, että osa kuluttajista haluaa muuta kuin halvinta hintaa.
”Tuottajien saama oikeudenmukainen hinta on tärkeä arvo kuluttajille”, Viljanen sanoo.
Tapahtumassa halutaan nostaa esiin viime vuoden tapaan lasten ja nuorten ruokakasvatusta.
Ruokakasvatuksen ammattilaiset keskustelevat viikonlopun aikana ohjelmalavalla meneillään olevista hankkeista, kouluruokailusta ja lasten ruokasuosituksista.
Ruokakasvatuksessa on kyse siitä, että lapsista ja nuorista kasvatetaan ruokaa arvostavia ihmisiä.
”Niin että he tietävät, mitä syövät, kuka ruuan on tuottanut, mistä ruoka tulee ja miten sitä valmistaa”, sanoo projektipäälikkö Bettina Lindfors.
Tietoa tapahtumasta on kohdennettu myös turistien suuntaan.
Karjalanpiirakkakojun ympärillä kävi englanniksi kuhina: ”Mitä tämä on?”
Kreikkalais-amerikkalaisen Marina Holmesin mielestä karjalanpiirakka oli hyvää. ”Tämähän on vähän niin kuin pitaleipää täytteellä”, Holmes sanoo.
Henni Laitala
Herkkujen Suomi -ruokatapahtuma Helsingin Rautatientorilla 20.−22.8.
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
