Kokin ammatti kiehtoo eurajokelaista Riku Salosta
EURA (MT)
Eurajokelaisella Riku Salosella on tulevaisuuden ammatti mietittynä, on ollut jo pitkään. Yläasteen viimeistä luokkaa käyvä nuorimies haluaa jatkaa opintoja Rauman ammattioppilaitoksen kokkilinjalla.
Toiveammatti on ravintolakokki. Koulun kotitaloustunnit ovat vahvistaneet päätöstä. Suklaakakku syntyy, samoin texmex-salaatti, Salonen vakuuttaa.
Ammattitoiveista on juteltu aika paljon etenkin lähimpien kavereiden kanssa. Useimmat tietävät, minne haluavat yläasteen jälkeen jatkaa, Salonen sanoo.
Salonen vieraili yhdessä 16 muun Eurajoen yhteiskoulun maa- ja metsätalouskurssin opiskelijan kanssa broilereita jalostavan Kariniemen toimitiloissa Eurassa tammikuun lopussa.
Vastaavia tilaisuuksia järjestettiin samaan aikaan parissakymmenessä elintarvikealan yrityksessä.
Salonen piti vierailua hyödyllisenä tulevia opintoja ajatellen. Maataloustunneilla on käyty lähiseudun maatiloilla, mutta isossa alan teollisuuslaitoksessa hän ei ole ennen käynyt.
Nuorille näytettiin aika yksityiskohtainen video broilerin matkasta tilalta kaupan hyllyyn. ”Ei hirvittänyt, päinvastoin, siitä sai hyvin tietoa.”
Elliroosa Parkkilalla on vielä vuosi aikaa miettiä tulevaa ammattiaan, mutta sosiaali- ja terveysala kiinnostaa. Opiskelupaikkaa hän ei ole vielä miettinyt, mutta uskoo sen löytyvän.
Kavereiden kanssa on keskusteltu jonkin verran jatkosuunnitelmista, mutta kaverit eivät vaikuta päätökseen, Parkkila sanoo.
Maa- ja metsätalous valikoitui valinnaisaineeksi, kun häntä pyydettiin mukaan. Eläimet ovat tulleet tutuiksi mummolassa, jossa on hevosia. Ruoka-alakin voisi kiinnostaa, samoin työ eläinten parissa, eläimistä pitävä Parkkila miettii.
Maa- ja metsätaloutta opettava Tero Salonen Eurajoen yhteiskoulusta toteaa, että maa- ja metsätalous on ollut oppiaineena pitkään.
Tunneilla käydään tutustumassa alaan ja lähiseudun maatilat ovat ottaneet oppilaat mielihyvin vastaan. Sen sijaan elintarviketeollisuudessa ei ole ennen käyty.
Elintarvikeala on tulevaisuuden ammatti, sillä aina syödään, rohkaisi henkilöstön kehittäjä Jyrki Kortesniemi HK Scanilta. Työt eivät karkaa Kiinaan, sillä Suomessa halutaan syödä tuoretta ruokaa.
HK Scanilla on Euran yksikössä on 500 työntekijää ja Säkylässä 170. Kesäisin otetaan parisataa kesätyöntekijää,
Kortesniemi toivoi, ettei valtiovalta karsi ainakaan elintarvikealan koulutuspaikkoja, sillä tekijöistä on pulaa. Etenkin kesätyöntekijöitä on ollut työlästä saada.
Alan palkkaus kiinnosti nuoria. Kortesniemen mukaan keskipalkka on noin 2 500 euroa kuukaudessa.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
