Leikkuulaudat puhtaiksi
Hanki lihalle, vihanneksille ja leivälle omat leikkuulaudat, tai ainakin pese ne huolellisesti eri elintarvikkeiden käsittelyn välillä. Voimakastuoksuisille ruoka-aineille, kuten sipulille ja kalalle, kannattaa myös hankkia omat laudat.
• Kun käsittelet värjääviä ruoka-aineita, kuten paprikaa ja punajuurta, suojaa leikkuulauta kosteutta kestävällä paperilla, esimerkiksi leivinpaperilla, tai ainakin kastele lauta.
• Kastelu estää hieman myös kalan hajua ja makua tarttumasta lautaan.
• Pese laudat käytön jälkeen huolellisesti harjalla ja astianpesuaineella ja huuhtele kuumalla vedellä.
• Muovisen laudan voi yleensä pestä astianpesukoneessa.
• Jos leikkaat vain leipää, pelkkä laudan pyyhkäisy riittää.
• Anna laudan kuivua pystyssä ilmavasti.
• Älä liota puulautaa vedessä tai makuuta märkänä pöydällä.
• Puulaudan voi hioa ja öljytä ruoka- tai parafiiniöljyyn kastetulla liinalla. Öljyäminen pidentää laudan ikää ja estää värien ja hajujen tarttumisen.
• Naarmuuntuneen muovilaudan tilalle on hankittava uusi, sillä pöpöt viihtyvät rikkinäisessä pinnassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
