Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Keskusrikospoliisi aloittanut esitutkinnan Lintilän Whatsapp-mysteeristä, epäilee tietomurtoa

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-mysteeristä. Rikosnimikkeeksi on kirjattu tietomurto.
Iltalehden mukaan KRP on aloittanut esitutkinnan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-mysteeristä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto.
Iltalehden mukaan KRP on aloittanut esitutkinnan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-mysteeristä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto.  

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Sami Siurola sanoo STT:lle, että tutkinnanjohtajana tapauksessa toimii syyttäjä. Siurola ei osaa tässä vaiheessa vielä sanoa, kuinka pitkään esitutkinta kestää, sillä se on aloitettu vasta tänään.

”Siitä on kirjattu rikosilmoitus tietomurtonimikkeellä”, Siurola sanoo.

Ennen esitutkintaa KRP aloitti asiasta helmikuussa esiselvityksen, jossa selvitettiin, onko edellytyksiä esitutkinnan aloittamiseen.

”Sitten totesimme, että kyllä tässä täytyy esitutkinta aloittaa.”

Siurola sanoo yleisellä tasolla, että tietomurtojen selvittämisen vaikeus vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä, mitä materiaalia ja muuta on saatavilla.

”Tässä vaiheessa sitä ei pysty arvioimaan vielä millään tavalla”, hän sanoo.

Siurola ei ota kantaa siihen, onko Lintilän matkapuhelin KRP:n hallussa. Siurola kuitenkin sanoo, että mitään todistusaineistoa, kuten puhelinta, ei ole vielä tutkittu.

”Tästä on vasta kirjattu rikosilmoitus ja tutkinta on lähtenyt käyntiin. Muuta en pysty kommentoimaan, enkä pysty kommentoimaan sitäkään, mitä materiaalia meillä on käytettävissä.”

Esitutkinnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä jo aiemmin keskiviikkona Iltalehti.

STT on yrittänyt tavoittaa Lintilää.

Lintilän Whatsapp-tililtä lähetettiin helmikuussa pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd.) pilkkaava meemi.

Ministeri Lintilä on sanonut, että ei ole lähettänyt viestiä itse.

Lintilä oli viestin lähettämisen aikaan illallisella suomalaisen pörssiyhtiön edustajan kanssa. Lintilä on kertonut, että hänelle selvisi meemin lähettäminen siinä vaiheessa, kun hänen erityisavustajansa oli yhteydessä ja kysyi, onko Lintilä todella lähettänyt viestin.

Lintilä kertoi aiemmin, että hänen tilinsä on todennäköisesti kaapattu. Kuva oli lähetetty Lintilän eduskuntanumerosta, joten eduskunnan tietohallinto selvitti asiaa ulkopuolisen tahon kanssa.

Lintilä kertoi selvityksen valmistumisen jälkeen, että hänen tiliään ei ole kaapattu, mutta rinnakkaiskäyttöä ei voida sulkea pois. Lintilä on kertonut yrittäneensä selvittää asiaa myös Metan kanssa.

Lintilä on useaan otteeseen korostanut, ettei lähettänyt viestiä.

”Jos minä olisin lähettänyt sen viestin siihen porukkaan, niin minun olisi ollut erittäin helppo laittaa toinen viesti perään ja sanoa, että sori kaverit, nyt lähti väärään porukkaan”, Lintilä on aiemmin sanonut.