Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Leivo leipäs riipin raapin,kyllä uuni sen kaunistaapi

    Jos on mieltynyt erilaisiin artesaanileipiin pähkinöineen ja siemenineen, voi itse tehden saada hyvinkin tekopalkkaa itselleen, sen verran monta euroa ne maksavat ostettuna.

    Jos vielä järjestää vanhanaikaisen leivontapäivän, eli paistaa samalla lämmityksellä monta uunillista leivonnaisia, niin säästää sähkölaskussakin. Yksiä rieskoja varten ei kannata uunia lämmittää.

    Itse tehty leipä vanhenee vähän nopeammin kuin leipomon leipä, joten sitä kannattaa pakastaa valmiiksi viipaloituna.

    Leipätaikinoihin voi kierrättää tähteeksi jääneet puurot ja juuresraasteet ja näin vähentää ruokahävikkiä. Lähes tyhjään jogurtti- tai piimätölkkiin voi valuttaa vettä, nipistää tölkin kiinni, ravistaa voimakkaasti ja kaataa sitten taikinanesteeksi.

    Peruna- tai juuressoseen tähteistä voi vähän jauhoja lisäämällä taputella rieskoja. Nuorison suosima ateria kootaan tortillojen tai pitaleivän sisään. Täytteeksi käyvät hyvin päivälliseltä jääneet kypsennetyt liha- tai kalasuikaleet sekä kasvikset.

    5 dl vettä

    25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

    2 dl kaurahiutaleita

    2 dl vehnäjauhoja

    2 dl kurpitsaraastetta

    1 rkl juoksevaa hunajaa

    1 tl rosmariinia

    ½ rkl suolaa

    noin 6 dl speltti- tai sämpylä-jauhoja

    ½ dl juoksevaa margariinia tai öljyä

    Pinnalle kurpitsansiemeniä

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, kuumenna neste noin 42-asteiseksi ja sekoita hiiva jauhoihin.

    Lisää nesteeseen hiutaleet, vehnäjauhot ja karkeaksi raastettu (kesä)kurpitsa. Sekoita joukkoon hunaja, hienonnettu rosmariini ja suola. Alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja lisää lopuksi rasva. Kohota peitettynä.

    Lusikoi taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle nokareita. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Kohota sämpylöitä vielä noin 10 minuuttia ja paista sen jälkeen 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

    1,65 e / 2 kpl

    5 dl maitoa

    50 g hiivaa

    ½ dl siirappia

    1 tl suolaa

    2–3 tl hienonnettua anista tai fenkolia

    6 dl ruisjauhoja

    6–7 dl hiivaleipäjauhoja

    ½ dl öljyä

    Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, siirappi ja mausteet. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta taikina. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

    Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palaset tangoiksi. Nosta leivät voideltuihin pitkänomaisiin vuokiin ja kohota.

    Pistele leivät ja kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Voitele valmiit leivät siirappivedellä ja anna jäähtyä liinan alla.

    4 dl maitoa

    50 g hiivaa

    1 tl suolaa

    100 g voita tai margariinia

    4 dl kaurahiutaleita

    noin 7 dl vehnäjauhoja

    Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sulatettu rasva, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Anna taikinan kohota liinan alla. Kauli taikinasta kahdelle pellille leivinpaperin päälle noin puolen sentin paksuiset levyt.

    Jaa kohonneet levyt taikinapyörällä noin 6 x 10 sentin ruuduiksi. Palat eivät saa irrota toisistaan vielä tässä vaiheessa. Pistele levyt haarukalla. Paista 250–275-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia vaalean ruskeiksi. Taita jäähtyneet ruudut irti toisistaan.

    0,50 e

    2 ½ dl perunasosetta

    suolaa, ellei soseessa ole jo

    valmiiksi

    1 muna

    2 ½ dl ohrajauhoja

    Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Leivo leivinpaperille ohuita rieskoja. Pistele rieskat haarukalla ja paista heti 250 asteessa noin 15 minuuttia.

    2,03 e

    4 munaa

    200 g raejuustoa

    100 g voita tai margariinia

    (mausteyrttejä)

    Keitä munat koviksi, noin kahdeksan minuuttia. Hienonna munat haarukalla. Lisää huoneenlämpöiseen voihin tai margariiniin munat ja raejuusto (ja yrttimausteet). Tarjoa levitteenä leivän tai karjalanpiirakoiden päällä.

    0,54 e / 8 kpl

    4 dl vehnäjauhoja

    1 dl maissijauhoja

    ½ tl suolaa

    1 tl leivinjauhetta

    2 dl vettä

    1 rkl öljyä

    Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kädenlämpöinen vesi ja öljy. Sekoita ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Taputtele palat kakkaroiksi. Kauli niistä ohuita, pyöreitä leipäsiä.

    Paista jokainen leipänen molemmin puolin paistinpannussa ilman rasvaa, kunnes se on kuiva ja siihen ilmestyy pieniä, ruskeita pilkkuja. Peitä kypsät tortillat liinalla.

    Vinkki Täytä tortillat esimerkiksi kypsennetyillä, maustetuilla lihasuikaleilla, kalalla tai kasviksilla. Valitse lisätäytteeksi amerikansalaattia, tomaattia, sipulia, jalapenoa ja juustoraastetta. Ota kastikkeeksi chilikastiketta, kermaviiliä tai ranskankermaa. Taita täytetty tortilla taskuksi.

    0,21 e / 4–8 kpl

    2 ½ dl vettä

    25 g hiivaa tai 2 tl kuivahiivaa

    1 tl sokeria

    4 dl vehnäjauhoja

    2 rkl öljyä

    Lisää hiiva lämpimään nesteen joukkoon ja sekoita hyvin. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Lisää sokeri. Alusta jauhot ja öljy taikinaan käsin vaivaten, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja sormista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikina leivinliinan alla lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.

    Leivo taikinasta tanko ja jaa se 4–8 osaan. Pyörittele taikinapaloista palloja ja taputtele ne litteiksi. Nosta leipäset pellille leivinpaperin päälle ja kohota lämpimässä noin 15 minuuttia.

    Paista uunin keskitasolla 225–250 asteessa 10–15 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä leipä halki ja täytä. Katso täytevaihtoehtoja tortillaohjeen lopusta.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF