Syksynomenasatoariittää myös mehuksi
Kotipuutarhurin omenasadosta riittää raaka-ainesta tuoresyönnin, hillon ja leivonnaisten ohella mehuun.
Pieni määrä onnistuu kotona mehulingolla. Mehumaijalla voi hauduttaa hapokkaista omenoista mehun irti ja sokeroida.
Suuremmat erät kannattaa viedä tuoremehuasemalle. Parhaan mehun saa, kun leikkaa puhtaista hedelmistä pois kaikki huonot kohdat. Mehun saa mukaansa joko sellaisenaan tai pastöroituna.
Kuumakäsittelemätön mehu tulee pakastaa, koska se ei säily muuten pitkiä aikoja. Kuumennus 80 asteeseen hiukan muuttaa mehun makua, mutta samalla siitä tulee säilyvä.
Omenalajikkeita kannattaa sekoittaa keskenään, jotta saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Isossa määrässä makea ja hapan mehu sekoittuu täyteläiseksi.
Omenasta kannattaa tuorepuristaa mehu silloin, kun se on vielä vähän raaka. Pehmeästä omenasta ei synny paljon mehua.
Samoin tämän syksyn omenoista tulee normaalia pienempi saanto. Litraan mehua tarvitaan normaalisti vajaa kaksi kiloa omenoita.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
