Alkuperäsuoja pelasti Espanjan sahramin
Hehtaarille istutettava määrä sahramin sipuleita voi maksaa 30 000 euroa. Kolmen vuoden aikana kasvi tuottaa 2,5-kertaisen määrän uusia sipuleita. Väkilannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä. José Luis Pindado González/EUroopan unioni Kuva: Viestilehtien arkistoCAMUNÃS, ESPANJA (MT)
Espanjan sahramintuottajat kiittävät EU:n nimisuojaa tuotantonsa säilymisestä.
”Alkuperäsuoja on aivan välttämätön, koska petoksia ja huijausta tapahtuu niin paljon”, viidennen polven sahraminviljelijä Antonio Garcia-Martin Delgado sanoo.
Vielä 1980-luvulla Espanja oli kallisarvoisen mausteen johtava tuottajamaa. Pääasiassa Iranista tulevan halpatuotannon takia tuotanto kuitenkin supistui 1990-luvun lopulla lähes olemattomiin.
”Iranilainen heikkolaatuinen sahrami pakataan täällä ja myydään muka espanjalaisena eteenpäin.”
La Manchan sahramille myönnettiin EU:n nimisuoja vuonna 2001. Paikalliset tuottajat perustivat myös lautakunnan, joka valvoo sahramintuotantoa ja kauppaa.
”Jokainen mauste-erä voidaan jäljittää tuottajaan ja peltolohkoon, jolla se on kasvanut. Asiantuntija-analyyseilla varmistetaan, ettei tuottajia huijata”, valvontalautakunnan puheenjohtajana toimiva isäntä selittää.
Valvonnan ja alkuperäsuojan ansiosta La Manchan sahramin tuottajahinta on saatu pidettyä 3 000 eurossa kilolta, kun iranilaisen sahramin hinta liikkuu noin 600 eurossa.
”Manchan sahrami on maailman parasta. Sen värjäämiskyky on kolminkertainen parhaimpaankin iranilaiseen verrattuna”, Delgado kehuu.
Krookuksen sukuisen sahramin viljely on vaativaa käsityötä. Sipuleita istutetaan noin 2 000 kiloa hehtaarille. Ensimmäiset kukat puhkeavat vuoden kuluttua. Satoa korjataan kahtena seuraavana vuonna. Kolmen vuoden välein peltolohkoa on vaihdettava. Samalla pellolla sahrami ei kasva enää 20 vuoteen.
Violetinväriset kukat poimitaan käsin. Yhteen sahramikiloon tarvitaan neljännesmiljoona kukkaa. Kukista erotellaan vielä emit ja niistä kustakin kolme luodetta. Valmis mauste koostuu kuivatuista luoteista.
Hehtaarilta voi saada 10–20 kiloa valmista maustetta. Valtaosa Manchan sahramista päätyy vientiin. Kuluttajamarkkinoilla sen hinta 12 000–14 000 euroa kilolta. NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
