
Valio avaa uuden välipalatehtaan Riihimäelle
Uudet tehdastilat ovat yhtiön suurin yksittäinen investointi, kertoo projektijohtaja Jukka Partti.
Projektijohtaja Jukka Partti korostaa uuden tehtaan olevan merkittävä investointi sekä Valiolle että Riihimäelle. Kuva: Sanne KatainenValio avaa Riihimäelle uuden välipalatehtaan. Projektijohtaja Jukka Partin mukaan kyseessä on Valion suurin yksittäinen investointi. Tehtaan hinta on yli 170 miljoonaa euroa.
"Kyseessä on strateginen investointi", hän kertoo.
Vanhat tehdastilat eivät 50 vuoden käytön jälkeen täytä enää nykyaikaisia tuotannon vaatimuksia. Vaihtoehtoina olivat vanhojen tilojen saneeraaminen tai uusien rakentaminen, Partti kertoo.
Koska yhtiön tavoitteisiin kuuluu jatkuvan tuotannon turvaaminen, koettiin uusi tehdas pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi vaihtoehdoksi.
"Uusi tehdas on rakennettu osittain myös uusien tuotteiden ehdoilla."
Tehtaan valmistuskapasiteetti on 120 miljoonaa kiloa vuodessa.
Partin mukaan uuden tehtaan tarkoitus on tuotannon turvaamisen lisäksi Riihimäen alueen työllisyyden ja ostovoiman ylläpitäminen. Käynnistymisvaiheessa tehdas työllistää noin 70 henkilöä. Riihimäen kahdella tehtaalla Valio työllistää noin 440 henkilöä.
Jo tehtaan rakentamiseen on osallistunut noin 4 000 ihmistä.
"Tämä on näkyvä hanke koko Riihimäelle."
Tehtaan rakennusprojekti alkoi vuonna 2014. Valio on nyt aloittanut uudessa tehtaassa koeajot, joilla testataan laitteiden toimivuutta ja tuotteiden laatua. Tiistaina valmistettiin ensimmäinen tuotantomittakaavan koe-erä yhtiön tuotteita.
Ensimmäinen maitoraaka-aineiden kuorma saapui tehtaalle viikko siten. Sitä ennen laitteiden testauksessa hyödynnettiin vettä.
"Ensimmäisen tuotantoerän valmistaminen on merkittävä etappi yli kolme vuotta kestäneiden rakennustöiden ja asennusten jälkeen", Partti kertoo.
Hänen mukaansa tehtaan valmistustapojen suunnittelussa hyödynnetään vanhoja, aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja ja uusinta teknologiaa.
"Uudessa välipalatehtaassa innovaatiot ja perinteet paiskaavat kättä. Riihimäellä osataan jogurtinvalmistus 50 vuoden kokemuksella. Nyt osaaminen ja perinteet yhdistyvät moderniin teknologiaan ja valmistuslaitteisiin. Se näkyy kuluttajille Suomessa ja maailmalla paitsi tuttuina, herkullisina jogurtteina myös aivan uudenlaisina välipalatuotteina tulevaisuudessa."
Partti kertoo, että tehdas säästää energiaa noin kolmanneksen vanhaan tehtaaseen verrattuna. Tehokkaat lämmön talteenottojärjestelmät kasvattavat energiatehokkuutta. Tehtaan valmistus- ja pakkausratkaisut ovat hygieenisyydeltään huippuluokkaa, mikä hillitsee ruokahävikkiä läpi koko elintarvikeketjun.
Tehtaan avajaisia vietetään elokuun puolivälissä, syksyllä valmistetaan ensimmäiset myyntierät. Koeajot ja viimeistelytyöt kuitenkin jatkuvat syksyyn saakka.
Tuotanto käynnistetään vanhasta tehtaasta siirrettävillä tuotteilla. Partin mukaan kuluttajakokemus on tärkein. "Mennään maku edellä."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
