Säästäväisen kokin arkivinkkejä
Rippeistä syntyy ruokaa kokeneiden keittiömestarien Ulla Liukkosen ja Helena Lylyharjun ohjeilla. Kolmantena tekijänä on ruokatoimittaja ja valokuvaaja Kari Martiala.
Nahistuneet porkkanat ja puuron jämät kierrätetään liedellä eikä sullota roskapussiin. Eilen valmistetusta paistista riittää raaka-ainetta seuraavaan ateriaan.
Sosekeittoon voi pilkkoa jääkaapista kasvikset, joille ei ole vähään aikaan keksinyt muuta käyttöä. Karjalanpaistin tähteistä voi keittää maanantain lihakeiton ja lohen kappaleista koota riisin ja vihannesten kera salaatin.
Tähteeksi jäänyt pasta uppoaa esimerkiksi lounassalaattiin ja keitetyt perunat vanhan ajan perunasalaattiin. Pyttipannuun voi pilkkoa vaihteeksi kasviksia ja sieniä.
Lapsille maistuva arkivokki syntyy nopeasti kypsästä broilerista ja keitetystä riisistä. Kiusaukset, padat, risotot ja lämpimät voileivät on hyvä pitää mielessä, kun ruuan hävikkiä ja rahan menoa halutaan pienentää.
Tekijät haluavat kannustaa lukijaa luovaan ruuanlaittoon. Siksi raaka-ainemäärät on jätetty pääsääntöisesti ohjeista pois. Periaate voi tuottaa kokemattomalle kokille ongelmia.
Esimerkiksi leivän leivontaan käytetään ohjeen mukaan ylijäänyttä puuroa ja vehnäjauhoja ilman tarkkoja mittoja. Lukijan voi olla vaikea arvioida, tarvitaanko myös vettä ja kuinka paljon sitä tarvitaan.
Jos perheessä suositaan mannapuuroa, hyvä vinkki on kaapia puuron loput kattilasta Ahvenanmaan pannukakkuun. Kardemummalla maustettuun jälkiruokaan sopii myös riisipuuro.
TARJA HALLA
Ulla Liukkonen, Helena Lylyharju, Kari Martiala:
Ajatusta arkiruokaan! Herkkuja rippeistä. 119 sivua. Karisto.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
