Mikko Kärnä jätti kansalaisaloitteen reilun ruuan verosta – tuotosta menisi 75 prosenttia suoraan viljelijöille
Keskustapoliitikko Mikko Kärnän ehdotuksessa yhden prosentin suuruinen reilun ruuan vero olisi arvonlisäveron kaltainen kulutusvero.
Mikko Kärnän jättämässä kansalaisaloitteessa reilun ruuan veroa ehdotetaan sekä myytävien elintarvikkeiden että ravintola- ja ateriapalveluiden hintaan. Kuva: Jaana KankaanpääAloitteessa Mikko Kärnä esittää, että kaikkien Suomessa myytävien elintarvikkeiden sekä ravintola- ja ateriapalveluiden hintaan lisätään yhden prosentin suuruinen reilun ruuan vero. Tällä hänen mukaansa varmistettaisiin suomalaisen maatalouden jatkuvuus sekä maamme huoltovarmuus.
Reilun ruuan vero olisi aloitteen mukaan arvonlisäveron kaltainen kulutusvero, joka tulee ostajan maksettavaksi ja olisi vähennyskelpoinen maatalousyrittäjille ja elintarvikkeiden jalostajille.
Veron tuotosta 75 prosenttia ohjattaisiin aloitteen mukaan suoraan ja lyhentämättömänä neljännesvuoden välein Suomeen rekisteröityneille maatalousyrittäjille heidän tuotantomääriensä suhteessa.
Neljännes veron tuotoista rahastoitaisiin erilliseen maatalouden kriisirahastoon, josta sitä voitaisiin jakaa akuuteissa kriiseissä maataloustuottajien tukemiseen valtioneuvoston päätöksellä.
Aloitteen mukaan vero olisi tilapäinen ja säädettäisiin viiden vuoden määräajaksi.
"Erillinen, pääosiltaan suoraan maataloustuottajille jaettava reilun ruuan vero tasapainottaisi tuottajien tilannetta tasaisesti, parantaisi tilojen maksuvalmiutta sekä loisi osaltaan edellytyksiä sille, että erillisistä kriisipaketeista voitaisiin luopua. Mahdollinen kriisituki voitaisiin myös tulevaisuudessa maksaa veron kautta luotavan erillisen kriisirahaston kautta, jolloin se olisi valtion budjetista irrallista tukea", Kärnä kirjoittaa aloitteen perusteluissa.
Hän laskee, että kuluttajille kohdistuva verorasitus olisi noin 190 miljoonaa euroa. "Vuodessa tämä tarkoittaisi jokaista suomalaista kohden 34,5 euron verorasitusta. Päivää kohden tuo verorasitus olisi 9,5 senttiä."
Tukkukaupalta kerättävän veron osuudeksi Kärnä arvioi 80 miljoonaa euroa, päivittäisvarakaupalta kerättävän veron osuudeksi 100 miljoonaa euroa ja ravintola-alalta 52 miljoonaa euroa.
"Kokonaisuutena reilun ruuan veron tuotoksi voisi siis muodostua vuositasolla 422 miljoonaa euroa, josta 316,5 miljoonaa euroa jaettaisiin suoraan tuottajille ja 105,5 miljoonaa euroa rahastoitaisiin mahdollista myöhempää käyttöä varten", Kärnä kirjoittaa aloitteessa.
Aloitteen nimienkeruu alkaa 1. syyskuuta Kansalaisaloite.fi -sivustolla
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
