Lehti: Ministerit vaativat alkuperämerkintöjä ravintolalihaan Ruotsissa
Kuluttaja-asioista ja maataloudesta vastaavat ruotsalaisministerit ovat sitä mieltä, että alkuperän kertominen vain kaupoissa ei riitä.Ruotsalaisministerit Per Bolund (kuluttaja-asiat) ja Sven-Erik Bucht (maatalous) ovat julkaisseet yhdessä Expressen-lehdessä mielipidekirjoituksen, jossa vaaditaan lihan alkuperämerkintää myös ravintoloihin ja suurkeittiöihin.
Ministerit nostavat tekstissään esiin, että kiinnostus ruokaan, sen laatuun, sisältöön ja alkuperään on kasvanut viime vuosina. Yhä useampi kuluttaja haluaa tietää myös, miten ruoka vaikuttaa ympäristöön, eläimiin ja omaan terveyteen, kirjoituksessa todetaan viitaten asian vahvistavaan tutkimukseen.
Ministerien mielestä politiikan ja elinkeinon on kuljettava käsikkäin kuluttajien kanssa ja tehtävä tietoiset valinnat mahdollisiksi.
"Kuluttajalla on oltava ravintolavieraana sama mahdollisuus valita, kuin kaupassa asioidessa", ministerit kirjoittavat.
He muistuttavat, että eläintenpito on monessa lihatuotteen lähtömaassa huonommalla tasolla kuin Ruotsissa, ja moni haluaa tukea tuotantoa, joka täyttää kovemmat vaatimukset eläinten ja ympäristön suhteen. Niin voi toimia vain, jos tietää, mistä liha tulee.
Ranskassa on käytössä laki, joka määrää ravintolat kertomaan naudanlihan alkuperämaan.
Ruotsalaisministerit toivovat, että ala ryhtyisi merkintöihin itse. Mikäli näin ei tapahdu, hallitus on valmis toimimaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

