Kaikki Fazerin ruisleivät leivotaan nyt suomalaisesta rukiista
Fazer ilmoitti keskiviikkona, että se käyttää nyt ruisleivissään pelkästään suomalaista ruista. Tänä vuonna rukiin satotason ennustetaan ylittävän 100 000 tonnia, mikä riittäisi takaamaan kotimaisen rukiin saannin.
Fazer on ainoa valtakunnallinen leipomo, jonka leivissä on ainoastaan kotimaista ruista.
Ilmoituksellaan Fazer lunastaa neljä vuotta sitten asettamansa lupauksen, jonka mukaan vuonna 2016 kaikki Oululainen-tuoteperheen ruisleivät voidaan leipoa sataprosenttisesti kotimaisesta rukiista.
Viime syksynä Fazer teki kuusinkertaisen määrän ruissopimuksia viljelijöiden kanssa. Rukiin kylvöala kasvoi tänä vuonna 36 800 hehtaariin, joka on 60 prosenttia suurempi kuin kasvukauden 2014 viljelyala.
On arvioitu, että rukiinviljelyn kansantaloudellinen merkitys on noin 20 miljoonaa euroa tuontia korvaavana tuotantona.
”Rukiin omavaraisuus on ollut viimeiset 50 vuotta heikko. Viimeksi Suomi oli omavarainen vuonna 1992”, Fazer Leipomoiden valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kertoo.
2011 perustettiin Pro Ruis -yhdistys, joka otti tavoitteekseen parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä ja lisätä rukiin suosiota. Koko ketju kasvinjalostuksesta kuluttajaan haluttiin mukaan kehitystyöhön.
Yhdistyksen perustajia olivat Fazer Leipomot, Fazer Mylly ja Boreal Kasvinjalostus Oy. Nykyään Pro Ruis -yhdistykseen kuuluu 13 yritystä ja laaja viljelijäjoukko.
Henni Laitala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
