
- Jyväskylä
”Tähän haettiin todellista helmeä”– Jyväskylän satama sai uuden maamerkin
Saunaravintola Viilun rakentamisessa on käytetty kotimaista hirttä. 5,5 miljoonaa euroa maksanut rakennus mielii koko Jyväskylän käyntikortiksi.Jyväskylän satamankärki Lutakon kaupunginosassa on saanut uuden koristuksen ja monitoiminnallisen saunaravintolan, joka avattiin vierailijoille kesäkuun alussa.
5,5 miljoonaa euroa maksanut Sataman Viilu -saunaravintolaa visioitiin Jyväskylän kaupungin ja Osuuskauppa Keskimaan yhteisessä ohjauksessa, mutta taloudellisen riskin siitä kantaa hankkeen rakennuttanut Osuuskauppa Keskimaa.
”Jyväskylässä on jo vuosia sitten tunnistettu kova tarve kehittää sataman aluetta. Sataman vireydellä on merkitystä niin paikkakunnalla asuvien viihtyvyydelle kuin alueen matkailulle ja imagolle yleisemmin”, Satamaravintola Viilun rakentamisvaiheen projektipäällikkö Matti Vihinen kertoo.
Vihinen johtaa rakennuttamisen ja rakennushankkeiden kehittämisyhtiö Winmaconia.
”Sataman kärki on koko Jyväskylän paraatipaikka, joten tähän haettiin todellista helmeä, joka vastaisi kaupunkikuvallisesti kaikkiin haasteisiin”, Vihinen taustoittaa.
Jyväskylän kaupungin ja Keskimaan yhteinen Sataman kärki -hanke käynnistyi rakentamisen osalta viime vuonna, mutta alkoi hakea muotoaan jo 2019. Jyväskylän kaupunki on etsinyt toimijaa alueelle jo vuodesta 2015 alkaen.
”Aluksi suuri joukko visioita karsiutui pois. Ne olivat joko liian lennokkaita tai taloudellisesti mahdottomia toteuttaa. Keskimaan ja kaupungin välille löytyi lopulta yhteisymmärrys kaikista olennaisista asioista, ja saunaravintolan rakentaminen pääsi vauhtiin”, Vihinen sanoo.
Matti Vihisen mukaan olennaista oli löytää ratkaisu, joka olisi mahdollisimman kustannustehokas, monikäyttöinen ja myös ympärivuotinen.
Sataman Viilun ravintolapäällikkö Jaska Lahti kertoo, että myös Jyväskylä hyppää Viilun myötä tosissaan mukaan Suomessa käynnistyneeseen saunaravintolabuumiin.
”On Helsingin Löyly, Tampereen Kuuma, Kuopion Saana ja Ähtärin Kiulu. Nyt on myös Jyväskylän Viilu”, Lahti toteaa.
Viilun 1 300 neliömetriä jakautuvat kahteen kerrokseen. Alakerrassa on ravintolatilat sekä ulkoterassi. Ravintolassa tarjoillaan arkisin lounasta ja muina aikoina se toimittaa à la carte -ravintolan virkaa.
Alakerrassa on lisäksi saunaosasto sekä taivasalla ulkoterassilla sijaitsevat porealtaat ja ulkovesiallas.
Viilun yläkerta puolestaan mukautuu erilaisten juhla- ja kokoustilaisuuksien tarpeisiin.
”Liiketoiminnassa Jyväskylän kaupunki toivoi vahvasti ympärivuotisia palveluita, sillä ne satamasta ovat tähän asti puuttuneet. Saunaravintola palvelee nyt ulkoilijoita myös talvisin, ja ulkovesiallas on silloin avantona”, Lahti avaa.
Projektipäällikkö Vihinen kuvailee Viilua hybridirakennukseksi.
”Alkuperäinen ajatus ja toive oli tehdä tämä kokonaan kotimaisesta hirrestä, mutta se olisi tuonut sisätiloihin kohtuuttomissa määrin tukevia seiniä ja pilareita. Päädyttiin ratkaisuun, jossa rakennuksen runko on betonipilareilla, -palkeilla ja ontelolaatoilla”, Vihinen kertoo.
”Rakennuksen ulkokuori ympäriinsä on tehty pääasiassa kotimaisesta hirrestä. Se on peräisin karstulalaiselta Honkarakenteelta”, Vihinen mainitsee.
Rakennuksen toinen puolisko satamaan päin on vuorattu mustalla hiilletyllä paneelilla, joka on tehty japanilaisella shou sugi ban -menetelmällä. Tässä käytetty musta puu on Virosta peräisin olevaa lehtikuusta.
Satamaravintola Viilu on valmistunut keskisuomalaisin voimin. Viilun saunoista vastaa muuramelainen Harvia, sisustuksesta Palokan puutuote ja rakennusvaiheen toteutti jyväskyläläinen Rakennusliike Kalevi Alonen.
Ravintolapäällikkö Jaska Lahden mukaan Viilun suosio on ensimmäisinä viikkoina jopa ylittänyt odotukset.
”Kävijöitä on ollut jopa pitkälle yli kymmenentuhatta. Lounasruokailu ja terassi varsinkin ovat olleet ahkerassa käytössä.”
Matti Vihinen kertoo olevansa erityisen tyytyväinen siihen, millainen Viilusta tuli.
”Olen vuosikymmenten varrella rakennuttanut tähän maakuntaan satoja hankkeita. Tämä on selkeä helmi kaikkien hankkeiden joukossa.”
Artikkelin aiheet - Osaston luetuimmat




