viikon kysymys Pakastaminen on parasta säilöntää
Maaseudun Tulevaisuuden nettisivuilla kysyttiin kuluneella viikolla parasta tapaa säilöä marjat. Ylivoimainen enemmistö MT:n lukijoista suosii pakastamista. Pakastamisen kannalla oli jopa 72 prosenttia miltei 600 vastaajasta.
Nimimerkki pöllö kertoo pakastavansa lähes kaikki poimimansa marjat.
”Saskatoon, eli marjatuomipihlaja, on parhaimmillaan tuoreena, joten sitä syödään kilpaa räkättien kanssa. Talvella, kun on enemmän aikaa keittelen sitten viinimarjat mehuksi, yleensä sekoitan kaikki marjat keskenään. Puolukoita tarpeen mukaan sulamaan,ruuan kanssa, välillä keitän niistä lappapuuron tai teen piirakan. Mansikoista soppaa, hillat syödään sellaisenaan. Mustikka sellaisenaan, puuroon tai piirakkaan.”
”Puolukat mäskätään ja laitetaan lasipurkkeihin kellariin. Osa hilloista purkkiin omassa mehussa ja kellariin, osa pakastetaan. Mansikat ostan pakastettuina viljelijältä suoraan. Viinimarjat pakastan tai teen hilloksi. Mustikasta teen sokeritonta ja sokerillista hilloa ja sosetta ja kellariin”, sanoo Pohjosen tyttö.
Harrikkakuski kertoo tekevänsä marjoista erilaisia mehuja.
”Viinimarjat tehdään mehuiksi heti, taikka osa pakastetaan ja tehdään vähän myöhemmin mehuksi omenoiden kanssa syksymmällä. Metsästä poimitut marjat pistetään pakastimeen melko tarkkaan, ellei keitetä niistäkin mehua yhdessä viinimarjojen kanssa.
Mansikkaa pakastamme, myös mehumansikoita, myöhemmin keitellään mehuja pakastimen marjoista. Hilloja me ei keitellä kellariin purkkeihin säilytykseen, kun kesällä tuppaa olemaan kaikilla niin kiire muutenkin. Pakastettuja marjoja keitellään sitten tarpeen mukaan hilloiksi myöhemmin.”
Myös Sheila kertoo säilövänsä marjat mehuksi.
”Itselleni tulee eniten viinimarjoja, niin punaisia kuin mustiakin, ja niiden säilöminen mehuksi on yksinkertaisinta. Punaherukkamehu sopii mainiosti kiisseliin, johon sitten lisään jotain muita marjoja sattumiksi. Mansikat ja mustikat pakastan.
Pakastamisen ikävä puoli on, että se vie sähköä koko säilytyksen ajan. Vaikka meneehän tuon mehustuksenkin kanssa sähköä siitä huolimatta, että varsinainen säilytys vaatii vain pimeän viileän tilan.”
Miten toimit, kun kuumuus alkaa kesäpuuhien lomassa uuvuttaa? Voit vastata kysymykseen ja antaa omia vinkkejäsi helteitä varten osoitteessa www.maaseuduntulevaisuus.fi.
MATTI RIITAKORPI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
