”Sadonkorjuu on ravinteiden korjuuta”
Ruuantuotannon rehevöittävää vaikutusta voidaan pienentää hyödyntämällä uutta viljelyteknologiaa ja käyttämällä ravinteet tarkasti.
”Kuten ihminen tarvitsee ravintoaineensa, tarvitsee myös kasvi ravinteensa”, sanoo ympäristöjohtaja Liisa Pietola MTK:sta.
”Köyhä maa ei kasvata ravitsevaa ruokaa. Ravinnekuormituksessa kyse on siitä, miten maata viljellään ja miten maa toimii kokonaisuutena.”
Pietola luottaa siihen, että teknologisten ratkaisujen avulla ruokaa pystytään tuottamaan Itämeren rannoilla nykyistä kestävämmin.
Kuluttajan ratkaisuissa Pietola painottaa kokonaisympäristönäkökulmaa, ei vain Itämeren huomioonottamista.
”Voimme hillitä maailman metsäkatoa ja kuivuuden lisääntymistä kuluttamalla kotimaista ruokaa. Meillä riittää vettä.”
Tuoteryhmistä lihantuotantoketjun rehevöittävä vaikutus on suurin, sanoo tutkija Taija Sinkko Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.
Rehevöittämisen vähentämiseksi on keinoja. Yksi niistä on ruokavalion muuttaminen niin, että valitsee vähemmän rehevöittäviä ruoka-aineita.
Toinen on ruuan käyttäminen tarkasti eli ruokajätteen vähentäminen.
Viljelyssä voidaan parantaa ravinteiden hyödyntämistä. Myös monivuotisten kasvien viljely vähentää rehevöitymistä.
Kotimainen tuotanto toki rehevöittää nimenomaan Itämerta enemmän kuin Itämeren alueen ulkopuolella tuotettu ruoka, toteaa Sinkko. Mutta muualla tuotetulla ruualla voi olla muita haitallisia vaikutuksia, hän lisää.
Pietola liputtaa kotimaisen tuotannon ja kausiruuan puolesta. Varastointi ja kuljetukset lisäävät energiantarvetta, mikä ilmastoa lämmittämällä lisää myös valuntaa Itämereen. On vastuutonta kuluttaa muiden maiden niukkoja vesivarantoja tuontiruuassa, ajattelee Pietola.
”Maan kasvipeitteisyys pienentää ravinnekuormitusta. Ihmiset eivät kuitenkaan syö nurmea. Meidän tulisikin antaa uudelleen arvostus märehtijöille, jotka muuntavat nurmen proteiiniksi”, Pietola painottaa.
Viljely altistaa Itämeren kuormitukselle. Emme kuitenkaan tiedä, mikä osa Itämeren kuormituksesta on maatalouden aikaansaamaa, sanoo Pietola.
”Itämerta rasittaa menneisyys. Levät kukkivat, vaikka maatalous loppuisi.”
”Sadonkorjuu on ravinteiden korjuuta”, painottaa Pietola.
HANNA SALONEN
Liisa Pietola ja Taija Sinkko
keskustelivat The Tall Ships Races -tapahtuman Itämerikulmassa
Helsingissä perjantaina 19.7.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
