Tomaatin ja kurkun tuotanto kasvoi
Kasvihuonevihanneksia tuottavien yritysten määrä väheni viime vuonna 91:llä, kertovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreimmat puutarhatilastot. Viljelyä jatkoi 565 yritystä. Jäljelle jääneet tuottavat vihanneksia kuitenkin tehokkaasti, sillä kokonaistuotantomäärä kasvoi.
Kotimaista tomaattia tuotettiin viime vuonna 40 miljoonaa kiloa ja kurkkua 38 miljoonaa kiloa. Molemmissa lajeissa kertyi lisäystä kaksi miljoonaa kiloa edellisestä vuodesta.
Myös vihannesviljelyyn käytettävien kasvihuoneiden pinta-ala kasvoi hieman, kahdella hehtaarilla edellisvuodesta. Kokonaispinta-ala oli 220 hehtaaria.
Tomaattiviljelmien keskipinta-ala on 0,3 hehtaaria. Hajontaa on kuitenkin niin paljon, ettei luku anna kovin hyvää kuvaa viljelmien koosta.
”Joukossa on erittäin suuria ja monia pieniä yrityksiä”, kertoo aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta.
Närpiöläisen Siggin tomaattiyrityksen 3,5 hehtaarin laajennus on ollut valtava hanke.
”Suomessa ei tavallisesti tehdä tuollaisia investointeja”, toteaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.
Alalla on meneillään rakennemuutos.
”Lopettajien määrä kiihtyy ja yritysten pinta-alassa suuntaus on isompiin päin.”
Kauppapuutarhaliiton mukaan suomalaisten ostamista tomaateista kotimaisia on 58 ja kurkuista 74 prosenttia.
Kesäaikana kulutuksen kotimaisuusaste nousee yli 90 prosenttiin.
HANNA LENSU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
