Juustokansa syö paljon tuontitavaraa
Juustojen kulutus Suomessa kasvaa, mutta kotimaisten tuotteiden osuus on huvennut vajaassa kymmenessä vuodessa melkein 20 prosenttia.
Tutkimusjohtaja Eeva Heikkilä Suomen Gallup Elintarviketiedosta kertoo, että tämän vuoden alussa kotimaisuusaste jopa hitusen nousi, mutta se on tullut taas hieman alaspäin. Tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden ajalta lukema on 49 prosenttia.
Myös eurokäyrät osoittavat laskua. Suomessa esimerkiksi kermajuuston – johon Oltermannikin kuuluu – kuluttajahinnasta on lähtenyt lähes viidennes.
”Hinnat ovat laskeneet koko Euroopan unionin alueella. Maitotuotteista on ylitarjontaa”, Heikkilä sanoo.
Yhtenä syynä on Venäjän-kaupan tyrehtyminen.
Suomalaiset ovat juustokansaa eli juuston syöjinä kuulumme jo Euroopan kärkimaihin. Kaikkiaan lähes 26 kilon vuosikulutukseen henkeä kohden lasketaan myös maustamattomat rahkat.
Riitta Ryynänen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
