Jodia merisuolaan
Valtion ravitsemusneuvottelukunta tiedotti syksyllä, että suomalaiset kärsivät lievästä jodin puutoksesta.
Taustalla voi olla jodioimattomien erikoissuolojen eli sormi-, meri- ja yrttisuolan suosion kasvu niin koti- kuin laitoskeittiöissäkin.
Ratkaisuna ongelmaan mausteyhtiö Meira lisäsi jodia espanjalaiseen merisuolaan. Yksi suolakilo sisältää 25 milligrammaa kaliumjodidia.
Jodin lisääminen suolaan alkoi Suomessa vuosisadan puolivälissä, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan. Tällä vuosikymmenellä jodinsaanti on kuitenkin vähentynyt.
Merkittävimmät jodin lähteet suomalaisessa ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kananmunat, kala ja jodioitu suola. Suolankäyttöä ei kuitenkaan suositella lisättävän jodin saamiseksi.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
