Sää viileni äkillisesti ‒ miten käy raakojen tomaattien, paprikoiden ja kurkkujen?
Sään nopea viileneminen hidasti tomaatin, kurkun ja paprikan kypsymistä kotipuutarhassa. Hallavaroituksia on nyt syytä kuunnella herkällä korvalla.Tomaatti ja paprika ovat kotoisin Meksikosta, joka on kaukana viileästä ilmastostamme. Kurkun viljely puolestaan on alkanut Intiassa tuhansia vuosia sitten.
”Kasvien kanssa onnistuu parhaiten, kun pitää mielessä, mistä päin maailmaa ne ovat kotoisin”, Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski sanoo.
Uski kehottaa nyt seuraamaan yölämpötiloja. Jos näköpiirissä on hallanvaaraa tai pakkasta, kylmänarat kasvit paleltuvat avomaalla. Kun kasvi saa kylmää, se ei enää kuljeta vettä ja ravinteita vaan kuolee.
Avomaalla kasvavat tomaatit, kurkut ja paprikat kannattaakin kerätä pois ennen yökylmiä. Jos pensastomaatti tai paprika kasvaa ruukussa, se on helppo nostaa sisään.
”Kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella kasvavat tomaatit ja paprikat jatkavat kypsymistään aurinkoisina päivinä. Kasvihuonetta ei kannata tuulettaa, jotta lämpö säilyy”, Uski neuvoo.
Auringon lämpöä voi varata ansariin täyttämällä mustat kanisterit vedellä. Aurinko lämmittää kanisterit, jotka huokuvat lämpöä illan viiletessä.
”Viimeisten tomaattien kypsymistä voi edistää poistamalla rungon alaosassa ja terttujen päällä kasvavia lehtiä. Näin kypsyvät tertut saadaan valoon ja auringon lämpö hyödynnettyä.”
Kesän korkeat lämpötilat olivat haitaksi myös lämpöä vaativille kasveille. Elohopean noustessa kasvihuoneessa yli 42 asteen kasvisolujen toiminta häiriintyy ja hedelmien tuottaminen alkaa kärsiä. Sään viilennyttyä tomaatit voivat kasvaa kasvihuoneessa vielä tovin.
Kun lämpötila ulkona laskee 10 asteen tienoille, tomaatit kerätään sisälle jälkikypsymään.
”Mieluummin vähän ennen aikojaan, sillä tomaatista tulee ikävän makuinen, jos pakkanen pääsee puraisemaan”, Uski sanoo.
Tomaatit leikataan terttuineen ja levitetään yhteen kerrokseen laakeaan astiaan, minkä jälkeen se peitetään pyyhkeellä tai sanomalehdellä ja viedään viileään. Varresta kypsyvä tomaatti imee itseensä viimeiset veden ja ravinteiden rippeet. Asuinhuoneessa tomaatteja kypsyy syötäväksi päivittäin.
Tomaatin tavoin paprikan kasvu kärsii, kun lämpötila laskee alle 10 asteen. Myös paprikan voi kerätä jälkikypsymään asuinhuoneeseen.
Ohutkuorinen paprika nahistuu herkästi, minkä vuoksi kypsyvät hedelmät kannattaakin pakata muovipussiin tai kannelliseen rasiaan. Paprikan voi tosin syödä myös vihreänä, jolloin maku on hieman kirpeämpi.
Kurkunaluille sen sijaan ei tapahdu mitään sen jälkeen kun kasvusto on kuollut tai paleltunut. Kurkut kannattaakin kerätä talteen ennen pakkasöitä ja syödä nopeasti.
”Pienet avomaankurkun alut voi säilöä napostelukurkuiksi,” Katja Uski muistuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






