Särki on järkisärvin
Maailman väestö kasvaa ja kulutustottumukset muuttuvat, mutta ruoantuotanto ei lisäänny vastaavalla tavalla.
Maailmantalouden painopiste tulee myös siirtymään yhä enemmän Aasiaan, ja eurooppalaisten kyky ostaa yhä kallistuvia resursseja maailmanmarkkinoilta heikkenee. Kilpailu niukkenevista resursseista kiihtyy.
Kehitys on suunnattava kestävämmälle tielle, jotta voimme turvata Suomen ja maapallon tulevaisuuden. Meidän tulee panostaa entistä enemmän paikallisiin ruoka- ja energiaratkaisuihin, jotka tukevat ympäristönsuojelua, aluetaloutta ja omavaraisuuden toteutumista.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintosuositukset kehottavat suomalaisia lisäämään esimerkiksi kalan ja kasvisten syöntiä. Suosituksessa kiinnitetään aiemmasta poiketen huomiota myös ruoantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutuksiin.
Kuormitusta voitaisiin vähentää suosimalla sesonkiruokaa sekä tuomalla kansalaisten ruokavalioon lisää kotimaista perunaa, juureksia ja marjoja.
Lähikalan syöminen on ympäristöteko.
Kalastus poistaa ravinteita vesistä, millä on merkitystä erityisesti särkikalavaltaisten vesistöjen hyvinvoinnille. Oikein käsiteltynä jopa roskakaloina pidetyistä lahnasta ja särjestä voidaan valmistaa maukasta ruokaa.
Monissa kunnissa on jo onneksi lisätty lähikalan käyttöä ruokapalveluissa.
Paikallisilla kestävän kehityksen ratkaisulla on myönteisiä vaikutuksia työllisyyteen, ympäristöön ja ihmisten terveyteen.
Tulevaisuuden haasteet on mahdollista kohdata paikallisin ratkaisuin, kunhan osaamme tehdä oikeita valintoja.
Särki on järkisärvin.
Helena Särkijärvi
eduskuntavaaliehdokas (vihr.)
Parainen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
