Suomeenkin tuotavan, pilkkahinnalla ostettavan kanelin avohakkuut aiheuttavat metsäkatoa Indonesiassa – mausteyhtiöt lupaavat parantaa valvontaa
Avohakkuiden sijaan kanelia voidaan kasvattaa yhdessä muiden puiden kanssa sekä kerätä kuorta kaatamatta puuta.
Finnwatchin mukaan viljelijöiden ja keräilijöiden kanelista saamaan matalaan hintaan tulee puuttua esimerkiksi karsimalla arvoketjusta välikäsiä. Kuva: Juho LeskinenSuuri osa Suomeen tulevasta kanelista on peräisin Indonesiasta. Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan kanelin tuotantoon liittyy sosiaalisia ja ekologisia ongelmia erityisesti Indonesian Kerincin alueella, josta kanelia tuovat myös isot maustetalot Meira ja Paulig.
Yritysten vastuullisuusväitteet ja -valvonta eivät vakuuta Finnwatchin toiminnanjohtajaa Sonja Finériä. Yritykset kuitenkin lupaavat kehittää toimintaansa.
"Avohakkuilla tehtävä kanelituotanto vaarantaa luonnon monimuotoisuutta ja aiheuttaa metsäkatoa sekä eroosiota Indonesiassa. Keskeisellä tuotantoalueella Kerincissä kaneliviljelmät uhkaavat myös Sumatran suurinta kansallispuistoa, joka on muun muassa sumatrantiikerin viimeisiä esiintymispaikkoja", sanoo Finér.
Avohakkuut ovat helpoin ja nopein tapa kerätä kanelipuun kuorta Indonesiassa. Paulig vahvisti, että sen Santa Maria -merkillä myytävä indonesialainen kaneli on kerätty hakkuilla.
Meiran mukaan sen kanelia kerättäessä suositaan hakkuiden sijaan puiden kuorintaa. Finnwatchin mukaan yritys ei kuitenkaan pystynyt uskottavasti osoittamaan, mihin vaatimuksiin tai valvontaan tieto perustuu.
Kanelituotantoa Kerencissä tarkastelleissa tutkimuksissa on suositeltu siirtymistä avohakkuista kestävämpiin korjuutapoihin sekä markkinoiden luomista monimuotoisuutta vaalivalle tuotannolle.
Puuplantaasien ja avohakkuiden sijaan kanelia voidaan kasvattaa yhdessä muiden puiden kanssa sekä kerätä kuorta kaatamatta puuta. Lisäksi viljelmien levittäytyminen luonnontilaisiin metsiin pitäisi estää.
"Viljelijöiden ja keräilijöiden kanelista saamaan matalaan hintaan tulee puuttua esimerkiksi karsimalla arvoketjusta välikäsiä. Luonnon ja ihmisten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä", Finér painottaa.
Kumpikaan yrityksistä ei paljastanut Finnwatchille tietoja tuottajille maksettavasta hinnasta. Paulig kertoi kuitenkin avoimesti tavarantoimittajiensa nimet. Meira ei antanut tietoja.
Kumpikin yritys lupaa varmentaa mausteidensa vastuullisuutta tulevaisuudessa.
"Molemmat yritykset kertovat tavoitteekseen, että vuoteen 2030 mennessä riskialueilta tulevat mausteet hankitaan vastuulliseksi varmennetuista lähteistä. Kuluttajilla on oikeus vaatia ripeämpää aikataulua ja kirittää yrityksiä antamalla palautetta", Finér sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
