Broilerintuottaja kaupalle: Lopettakaa valehtelu ja halpuuttaminen
Liha-alan hiljaisia hautajaisia on vietetty vuosikausia, mutta yhä tuhannet tilat jatkavat tuotantoa.
Tuorein esimerkki kannattavuudesta nautatiloilla ilmestyi MT:ssä syyskuussa. Se perustuu Luonnonvarakeskuksen Taloustohtorin tietoihin. Kuva: Jukka PasonenTAMPERE (MT)
"Lopettakaa valehtelu ja halpuuttaminen. Se on kaikkien katteista pois."
Tällaisia terveisiä kaupan suuntaan lähetti perjantaina Tampereella jalasjärveläinen broilerintuottaja Juha Kiviniemi.
Teurastamoiden suuntaan Kiviniemi heitti kysymyksen, kuinka kauan ne saavat kotimaista raaka-ainetta jos lihan tuottajahinta ei nouse.
"Tästä kun puhuu, tuntuu, että tuuleen huutaisi."
Kiviniemi avasi PI-lihaforumin, joka alkoi hiljaisella hetkellä. Päät painuivat suomalaisen lihantuotannon kannattavuuden muistoksi.
"Liha-alan hiljaisia hautajaisia on vietetty vuosikausia. Oikeastaan koko EU-aika on ollut yhtä surumarssia", Kiviniemi sanoi.
Kiviniemi ei antanut seminaarilaisten hymistellä kamalaa tilannetta rauhassa vaan jatkoi: "Meillä on tuhansia tuotantoa jatkavia tiloja ja tuotantomäärät eivät ole vähentyneet. Voidaan siis kysyä, onko tuotantorakenne oikea, onko rakennekehitys ollut riittävän nopeaa ja onko alalla oikeaa kannattavuutta."
Saatuaan seminaarilaiset hereille Kiviniemi muistutti painokkaasti, että kaikilla lihatiloilla on taloudellisia vaikeuksia - myös broileritiloilla, vaikka siipikarjanlihan kulutus kasvaa koko ajan.
Hankalasta tilanteesta huolimatta Kiviniemi kannusti tuottajia tekemään yhteistyötä ja pohtimaan, voisiko ruikuttamisen sijaan tehdä jotain aivan toisin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

