Pienille ruokailijoilleparasta mahdollista
Nelivuotias Minttu Mustonen tutki Muumimaailmassa Mamman keittiö -ravintolan ruokatarjontaa. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoNAANTALI (MT)
Muumimaailmassa Naantalissa on jo muutaman vuoden ajan panostettu lähi- ja luomuruokaan sekä reilun kaupan tuotteisiin.
”Tämä sopii hyvin sekä meidän että muumien arvopohjaan. Arvostamme luontoa, ympäristöä ja kestävää kehitystä”, Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen kertoo.
”Haluamme tarjota hyvää ruokaa, koska meillä käy paljon pieniä lapsia. Joka päivä ei voi syödä hampurilaisia ja ranskalaisia.”
Tällä hetkellä noin kymmenesosa Muumimaailmassa käytettävästä ruuasta on lähi- tai luomuruokaa tai reilua kauppaa. Lähi- ja luomuruuan käytössä on kuitenkin omat ongelmansa.
”Tavoitteemme on koko ajan lisätä luomu- ja lähiruuan määrää. Olisi suuri askel, että löytäisimme tiloja, jotka pystyisivät toimittamaan meille tuotteitaan katkotta suuresta tarpeestamme huolimatta.”
”Toinen suuri ongelma on se, että isoilla ruokataloilla ei ole tarjolla luomua, vaikka haluaisimme ostaa sitä”, Koskinen sanoo.
Muumimaailmassa ei liiemmin mainosteta luomu- ja lähiruokaa tai reilun kaupan tuotteita.
”Olemme olleet melko varovaisia, jotta ihmiset eivät tulisi liian suurin odotuksin”, ravintolapäällikkö Oona Vättö kertoo.
”Mamman keittiö -ravintolassa ainoastaan luomumaidossa on luomusta kertova kyltti. Muiden luomu- ja lähituotteiden merkitseminen on vaikeaa, koska vain osa yhtenä päivänä tarjottavasta tuotteesta saattaa olla luomua tai lähiruokaa.”
Vättö kuitenkin uskoo, että tulevaisuudessa asiaa mainostetaan enemmän.
”Mainostusta voisi miettiä, kunhan ensin saamme luomu- ja lähiruuan määrän vakaaksi.”
Lähi- ja luomutuotteiden lisäksi Muumimaailmassa suositaan kotimaista ravintoa sekä reilun kaupan tuotteita.
Pääosin ihmiset ovat suhtautuneet myönteisesti luomu- ja lähiruokaan. Joskus on kuitenkin tullut kielteistäkin palautetta.
”Muutama vuosi sitten hampurilaispihvimme olivat erään pienyrityksen valmistamia. Jouduimme kuitenkin luopumaan niistä, koska negatiivista palautetta tuli niin paljon. Ihmiset taitavat olla jo liian tottuneita teollisiin lihamassapihveihin”, Koskinen tuumii.
Tieto luomu- ja lähiruuan käytöstä ei ollut tavoittanut Lohjalta Muumimaailmaan lapsineen saapuneita Liisa Kettusta ja Laura Kunttua. Mamman keittiö -ravintolassa ruokailleelle seurueelle tieto oli mieluinen yllätys.
”Tulimme tänne, koska täältä saa tavallista kotiruokaa. Ei kuitenkaan ole huono juttu, että luomu- ja lähiruokaa on tarjolla”, Laura Kunttu pohtii.
Nurmeksen Filetuotteessa käsin pyöritellyt lihapullat ovat 4-vuotiaan Ronja Kuntun mieleen.
”Hyvää on. Ei voi tietää, ovatko nämä Muumimamman tekemiä”, tyttö tuumii.
Liisa Kettunen yhtyy Kunttujen mielipiteisiin.
”Ruoka maistuu hyvältä. Lisäksi luomu- ja lähiruuan suosiminen on hyvä asia.”
ANNIINA KESO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
