Suomalainen rouskuttaa kotimaista kurkkua ennätysmäärin
Kotimaisuus painaa kaupan vaa'alla niin paljon, että vain yksi sadasta suomalaisesta ostaa aina vain tuontikurkkua, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Noin 250 puutarhaa viljelee kasvihuonekurkkuja. Vuodessa ne tuottavat satoa 38 miljoonaa kiloa. Kuva: Kari SalonenSuomalainen syö kotimaista kasvihuonekurkkua peräti 7,5 kiloa vuodessa. Ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset eivät yllä edes puoleen tästä määrästä.
Kurkku onkin suosikkivihannes tomaatin rinnalla. Vähintään useana päivänä viikossa lähes 70 prosenttia suomalaisista upottaa hampaansa vihreään vihannekseen. Tiedot käyvät ilmi Suomen Gallup Elintarviketieto oy:n Kauppapuutarhaliitolle tekemästä tutkimuksesta.
Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo, että viime vuosina kurkun syönti on kasvanut, etenkin nuorten keskuudessa.
"Tähän voi varmuudella sanoa, että juuri kotimaisuus – siis puhtaus, turvallisuus, maku, tuoreus, lähiruoka, helppous – ovat asioita, jotka vaikuttavat kuluttajien valintoihin."
Kaikista täällä syödyistä kurkuista noin 80 prosenttia on kotimaisia. Talviviljelyn ansioista kotimaisuusaste on noussut, Jalkanen kertoo.
Kotimaisen kurkun pääsatokausi kestää maaliskuusta lokakuuhun. Ympärivuotisessa viljelyssä on noin kolmannes kurkku- ja tomaattialasta.
Meille tuodaan kurkkuja lähinnä Espanjasta ja Hollannista. Keskikesällä kotimaisen sesongin ollessa kuumimmillaan ja kurkkujen edullisimmillaan ulkomaisia kilpailijoita ei juuri ole kaupan.
Kurkkua viljeleviä puutarhoja on noin 250 eri puolilla maata.
Vuonna 2014 kasvihuonevihannestuotanto oli 83 miljoonaa kiloa, josta tomaattia oli 40 ja kurkkua 38 miljoonaa kiloa. Tänä vuonna kurkun arvioidaan ylittävän 40 miljoonan kilon rajan.
Kurkku on taloudellisesti yksi tärkeimmistä puutarhakasveista tomaatin ja ruukkuvihannesten kanssa. Vuonna 2013 kasvihuonevihannestuotannon arvo viljelijähinnoin oli 190 miljoonaa euroa.
Lue myös
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
