Viikon energiavinkki Sulata pakastin ajoissa
Jos pakastimesta löytyy vielä edellisten vuosien marjoja ja sieniä, nyt on korkea aika ottaa ne käyttöön ja kokata niistä jotain hyvää. Pakastinta on syytä myös huoltaa ennen uutta satokautta.
”Pakastin on toivottavasti ainakin sulatettu ennen kesää. Ja vähintään kerran vuodessa kannattaa imuroida pakastimen tausta ja puhdistaa pölyt pois lauhdutinputkien päältä”, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.
Jääkaappi ja pakastin vievät yllättävän paljon energiaa. Kerrostalossa kylmälaitteiden osuus sähkölaskusta on 15–20 prosenttia, ja omakotitalossa tai rivitalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä, osuus on noin 10–15 prosenttia.
Mutta mistä tietää, milloin vanhat kylmälaitteet on syytä päästää eläkkeelle?
”Kylmälaitteiden kulutusta kannattaa seurata ja verrata vuorokausikulutusta laitteiden keskikulutukseen”, Laakkonen suosittelee.
Kulutusmittareita saa lainata sähköyhtiöiltä, energia-asiantuntija vinkkaa.
”Jos oman jääkaapin kulutus on selvästi isompi kuin vastaavien laitteiden keskikulutus, se kannattaa vaihtaa uudempaan ja energiatehokkaampaan malliin.”
Vaihto on paikallaan myös silloin, jos esimerkiksi laitteiden sisälämpötila ei pysy sellaisena kuin sen pitäisi. Uutta laitetta kannattaa harkita myös silloin, kun ovien tiivisteet ovat kuluneet, laitteet huurtuvat tai jäätyvät todella nopeasti.
Myös outo tai erikoinen ääni on usein merkki siitä, että pakastimen vaihto alkaa olla ajankohtainen.
”Ehjää ja hyvin toimivaa jääkaappia tai pakastinta ei kuitenkaan ole mitään syytä laittaa vaihtoon”, Laakkonen muistuttaa.
Säilömiseen kuluvan energian määrään vaikuttaa se, tehdäänkö esimerkiksi marjoista hilloa tai mehua, koskakeittäminen luonnollisestikin vaatii sähköä.
Sen sijaan sillä ei ole kovinkaan paljon merkitystä, pakastetaanko satoa rasioissa vai pussissa.
”Pakasterasioiden hyvä puoli on se, että päällekkäin pinottuna ne eivät ole täysin tiiviisti kiinni toisissaan”, Laakkonen sanoo.
Pakasterasioiden ympärillä ilma pääsee kiertämään ja tuotteet jäätyvät nopeammin. Kun marjoja tai muuta satoa pakastetaan pusseissa, ilma ei välttämättä kierrä samalla tavalla.
Tärkeintä pakastusastioiden valinnassa on se, että ne on tarkoitettu pakastamiseen.
Materiaali on tällöin kestävää eikä päästä tuoksuja, makuja tai kosteutta läpi.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
