HK: Pelkkä paistion liian kuivaa
Lihatalot kommentoivat kovin niukasti Eviran kanssa käytäviä neuvotteluita paistijauhelihasta.
”Meillä on prosessi kesken. Olemme käyneet hyviä dialogeja Eviran kanssa”, HK Ruokatalon kaupallinen johtaja Markus Gotthardt kertoo.
Eviran kanssa samaan pöytään HK aikoo istua seuraavan kerran ”muutaman viikon sisällä”.
Johtaja Matti Perälä Atrialta kertoo, että ala tekee neuvottelujen ohessa tiettyjä valmistelevia asioita.
Perälä myöntää, että erimielisyyttä Eviran kanssa on.
”Olen eri mieltä kuluttajan johtamisesta harhaan. Paistijauheliha on yleisnimitys korkealaatuiselle jauhelihalle. Kuluttajalle tuote on tuttu, enkä usko että he kokevat tulleensa harhautetuksi”, Perälä sanoo.
Snellmanin myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagerholmin mukaan keskustelu Eviran kanssa on vielä alkuvaiheessa.
”Keskustelu on aloitettu rakentavassa hengessä ja nyt määritellään mistä puhutaan. Evira sen lopulta päättää ja sitä päätöstä me joudumme noudattamaan”, Fagerholm sanoo.
Paistijauhelihaan jauhetaan isoja lihaksia etupäästä ja muualta, mitä sillä hetkellä sattuu olemaan, Gotthardt sanoo.
Gotthardtin mielestä HK toimii samoin kuin muut lihatalot, käytäntö ei poikkea kilpailijoiden keinoista. Paistijauhelihan raaka-aine on saatavuuteen sidottu.
Mahdollista muuta nimeä paistijauhelihalle HK Ruokatalossa ei ole Gotthardtin mukaan edes pohdittu.
Myöskään Atria ja Snellman eivät ole miettineet uuden tuotteen nimeä.
Vaikka paistijauheliha olisikin tehty pelkästään paistista, siihen olisi joka tapauksessa lisättävä rasvaa. Paistin rasvaprosentti on 3–4, kun jauheliha vaatii noin 7–10 prosenttia rasvaa.
”Paisti on liian kuivaa lihaa jauhelihaksi. Hyvät ruuanlaitto-ominaisuudet vaativat enemmän rasvaa”, Perälä sanoo.
Atria käyttää paistijauhelihassa isoja lihaksia naudan etu- ja takapäästä. Tarkempaa reseptiä ei kerrota.
Jauheliha on lihataloille suuri tuoteryhmä. Esimerkiksi S-ryhmä myi viime vuonna noin 5,7 miljoonaa kiloa naudan paistijauhelihaa.
REIJO VESTERINEN
AIMO VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
