Kettulan nyhtöhirvi hautuu uunissa
Ensin tuli muotiin nyhtöpossu, englanniksi pulled pork. Ylikypsäksi haudutettu sianliha riivitään käsin tai haarukalla säikeiksi hampurilaisia tai kokonaisia aterioita varten.
MTK:n edustustilan keittiössä on nyhtöpossun innoittamana kehitetty nyhtöhirvi. ”Halusimme löytää vaihtelua eri ruhonosien käyttöön”, emäntä Erja Rytkönen kertoo.
Kypsennys on Rytkösen mukaan helppoa. Huoneenlämpöisen lihan pintaan hierotaan reilusti suolaa niin, että pinta hiukan rikkoutuu. Lisätään rouhittua mustapippuria.
Lihan pinta paahdetaan uunissa 160–200 asteen lämmössä, jonka jälkeen lämpötila lasketaan sataan asteeseen. Uunivuoan pohjalle kaadetaan lihalientä sen verran, että pohja peittyy.
Liha on hajoavaa, kun sisälämpötila on 86 astetta. Ennen repimistä lihaa lepuutetaan foliossa.
Nyhtöhirveä tarjoillaan Kettulassa paksun pippurisen kastikkeen, perunoiden ja kasvisten kera. Kotioloissa se sopii myös hampurilaisiin ja pitaleipiin.
Nyhtöhirven voi pakastaa ja käyttää myöhemmin, Rytkönen vinkkaa.
Possusta vauhtia ottanut valmistusmenetelmä sopii myös broilerin ja kalkkunan kypsennykseen. Nyhtökanan kokkausreseptejä löytyy esimerkiksi ruokalehdistä ja verkkoblogeista.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
