Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Ruokaturvan merkitys kasvaa

    Eduskunnassa keskusteltiin huhtikuussa pari tuntia

    aiheesta Luonnonvarojen

    kestävä ja tehokas käyttö.

    Keskustelussa kävimme läpi

    kesäkuussa pidettävän Rio +20 -konferenssin teemoja. Olimme ulkoasiainvaliokunnassa valmistelleet aiheesta melko perinpohjaisen mietinnön, usean erikoisvaliokunnan lausuntojen pohjalta. Yhtenä isona teemana mietinnössä oli ruokaturva.

    Ennen keskustelua kuulimme Intian maaseutukehityksestä vastaavan ministeri

    Jairam Rameshin puheen. Hän nosti esiin muun muassa kestävän kehityksen tavoitteiden osalta sen, että niiden

    pitäisi koskea kaikkia valtioita, ei vain kehitysmaita.

    Toinen mieleen jäänyt kohta

    oli se, että emme vieläkään ymmärrä riittävästi erilaisten

    ympäristöstä, taloudesta ja yhteiskuntaoloista aiheutuvien paineiden yhteisvaikutuksia.

    Lisäksi Ramesh korosti, että kestävän kehityksen keskiössä on maatalous.

    Kun puhutaan kestävästä

    kehityksestä, on tärkeätä

    huomioida tasapainoisesti kaikki sen kolme ulottuvuutta: ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen.

    Asiantuntijakuulemisessa eräässä lausunnossa nostettiin esiin lisäksi sosiaalisen

    kestävyyden kaksi eri pilaria: yksilöiden henkinen ja fyysinen

    hyvinvointi sekä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

    Yleisesti käytössä olevan määrittelyn mukaan ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä kaikkina aikoina on mahdollisuus hankkia riittävästi turvallista ja ravinteikasta ruokaa terveellisen ja aktiivisen elämän ylläpitämiseksi.

    Ruokaturva on noussut

    erityisesti ruokakriisien jälkeen esille. Samoin ilmastonmuutos ja polttoaineiden sekä

    tuotantopanosten hintojen nousut ovat palauttaneet

    ruuan agendalle.

    Voimakas globaali väestönkasvu ja kasvava ruoan kysyntä

    kehitysmaissa sekä maatalousmaan väheneminen ovat

    aiheuttaneet tarpeen keskustella ruokaturvasta maailmanlaajuisesti.

    Myös ruuan haaskaukseen puuttuminen on välttämätöntä. Suomessa esimerkiksi maa- ja kotitalousnaiset kampanjoivat teemalla Älä ruoki hukkaa.

    Suomen on jatkossakin

    tärkeätä huolehtia huoltovarmuudestaan sekä ylläpitää

    oikeutta ja mahdollisuutta tuottaa pääsääntöisesti oma ruokansa. Se on mielestäni kaikkien maiden, ei vain

    oikeus, vaan myös velvollisuus kansalaisiaan kohtaan.

    Myös liiallista alueellista tuotantosuuntien keskittymistä on huoltovarmuusmielessäkin vältettävä. Tämä kaikki vaatii niin luonnonvaratutkimusta, kestävää luonnonvarojen käyttöä kuin pitkäjänteistä politiikkaakin.

    Viljelijöiden ääntä on kuunneltava päätöksenteossa.

    Kun puhutaan maataloudesta, se ei tarkoita vain

    viljelijäyrittäjän omaa tai

    puolison työpaikkaa. Kuvaan kuuluvat myös muun muassa ympäristöstä huolehtiminen, maiseman ylläpito, maaseudun asuttuna pitäminen ja toimiva energiahuolto.

    Haasteet on käännettävä Suomen osalta mahdollisuuksiksi vihreässä taloudessa.

    Suomen rooli kestävän

    kehityksen edistämisessä on tärkeä. Meillä korkealle

    priorisoidut teemat, kuten

    tyttöjen ja naisten koulutusmahdollisuudet ja tasa-arvo sekä hyvä hallinto ja oikeusjärjestelmä, ovat tärkeitä

    kaikkialla maailmassa.

    Kehitysmaiden maataloudesta naisten harteilla on lähes puolet, mutta silti naisilla ei monessa maassa ole vieläkään perimis- tai maanomistusoikeutta. Tämä haittaa naisviljelijöiden lainan saantia ja usein myös osuuskuntien

    jäseneksi pääsyä.

    Lisäksi neuvontapalveluiden ja ammatillisen koulutuksen puutteet estävät tuotannon

    tehostumista.

    Maatalous- ja maaseutukehitys näyttelevät merkittävää roolia, kun halutaan

    vähentää nälkää näkevien määrää maailmassa.

    Oli hyvä, että viime vaalikaudella ulkomaankauppa-

    ja kehitysministerimme

    palautti sen merkitystä

    takaisin kehitysagendalle.

    Pian näin tapahtui myös

    maailmanlaajuisesti.

    Yleinen huomio oli, että

    olimme menneet väärään suuntaan kutistaessamme maaseudulle ohjattavia

    kehityspanoksia.

    Pientiloilla tuotetaan 80

    prosenttia eteläisen Afrikan

    ja Aasian ruoantuotannosta. Etelä-etelä-kaupankäynnin esteitä on pystyttävä purkamaan – ratkaisu ei ole tuottaa elintarvikkeita niin sanottujen länsimaiden markkinoille.

    Infrastruktuurin ja esimerkiksi sähkönjakelun

    sekä puhelinyhteyksien

    parantuminen kehitysmaissa tuo lisätoiveita koko elintarvikeketjun kehittymiseen; vielä tarvittaisiin huoltovarmuusvarastoja tai edes

    varastoja.

    Viljelijöille on taattava

    rahoitus ja pääsy markki-

    noille sekä tieto sadoista ja säätiloista. Tämä kaikki ei tule onnistumaan ilman yksityissektorin mukaanottoa.

    Pidän tärkeänä, että Rio +20 -konferenssissa saavutetaan päätös, jonka mukaan Kestävän

    kehityksen tavoitteita (SDG) aletaan valmistella vuoden 2015 jälkeiseen aikaan.

    Siinä on hyvä yhdistää

    vuosituhattavoitteiden ja

    kestävyyden aspektit. Ruokaturvan tulee olla yhtenä näistä tavoitteista.

    Pääosa maailman köyhimmistä ihmisistä elää luonnonvaroiltaan runsaissa maissa. Kestävän kehityksen haasteet lähtevätkin paikallisista

    toimista!

    Kehityksen hyötyjen on

    jakaannuttava niin naisten ja miesten kuin maaseudun ja kaupunkienkin välillä oikeudenmukaisesti.

    KATRI KOMI

    Kirjoittaja on maa- ja metsätieteiden maisteri ja kansanedustaja (kesk.) Joroisista.

    Avaa artikkelin PDF