vierasyliö Ruokaturvan merkitys kasvaa
Eduskunnassa keskusteltiin huhtikuussa pari tuntia
aiheesta Luonnonvarojen
kestävä ja tehokas käyttö.
Keskustelussa kävimme läpi
kesäkuussa pidettävän Rio +20 -konferenssin teemoja. Olimme ulkoasiainvaliokunnassa valmistelleet aiheesta melko perinpohjaisen mietinnön, usean erikoisvaliokunnan lausuntojen pohjalta. Yhtenä isona teemana mietinnössä oli ruokaturva.
Ennen keskustelua kuulimme Intian maaseutukehityksestä vastaavan ministeri
Jairam Rameshin puheen. Hän nosti esiin muun muassa kestävän kehityksen tavoitteiden osalta sen, että niiden
pitäisi koskea kaikkia valtioita, ei vain kehitysmaita.
Toinen mieleen jäänyt kohta
oli se, että emme vieläkään ymmärrä riittävästi erilaisten
ympäristöstä, taloudesta ja yhteiskuntaoloista aiheutuvien paineiden yhteisvaikutuksia.
Lisäksi Ramesh korosti, että kestävän kehityksen keskiössä on maatalous.
Kun puhutaan kestävästä
kehityksestä, on tärkeätä
huomioida tasapainoisesti kaikki sen kolme ulottuvuutta: ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen.
Asiantuntijakuulemisessa eräässä lausunnossa nostettiin esiin lisäksi sosiaalisen
kestävyyden kaksi eri pilaria: yksilöiden henkinen ja fyysinen
hyvinvointi sekä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.
Yleisesti käytössä olevan määrittelyn mukaan ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä kaikkina aikoina on mahdollisuus hankkia riittävästi turvallista ja ravinteikasta ruokaa terveellisen ja aktiivisen elämän ylläpitämiseksi.
Ruokaturva on noussut
erityisesti ruokakriisien jälkeen esille. Samoin ilmastonmuutos ja polttoaineiden sekä
tuotantopanosten hintojen nousut ovat palauttaneet
ruuan agendalle.
Voimakas globaali väestönkasvu ja kasvava ruoan kysyntä
kehitysmaissa sekä maatalousmaan väheneminen ovat
aiheuttaneet tarpeen keskustella ruokaturvasta maailmanlaajuisesti.
Myös ruuan haaskaukseen puuttuminen on välttämätöntä. Suomessa esimerkiksi maa- ja kotitalousnaiset kampanjoivat teemalla Älä ruoki hukkaa.
Suomen on jatkossakin
tärkeätä huolehtia huoltovarmuudestaan sekä ylläpitää
oikeutta ja mahdollisuutta tuottaa pääsääntöisesti oma ruokansa. Se on mielestäni kaikkien maiden, ei vain
oikeus, vaan myös velvollisuus kansalaisiaan kohtaan.
Myös liiallista alueellista tuotantosuuntien keskittymistä on huoltovarmuusmielessäkin vältettävä. Tämä kaikki vaatii niin luonnonvaratutkimusta, kestävää luonnonvarojen käyttöä kuin pitkäjänteistä politiikkaakin.
Viljelijöiden ääntä on kuunneltava päätöksenteossa.
Kun puhutaan maataloudesta, se ei tarkoita vain
viljelijäyrittäjän omaa tai
puolison työpaikkaa. Kuvaan kuuluvat myös muun muassa ympäristöstä huolehtiminen, maiseman ylläpito, maaseudun asuttuna pitäminen ja toimiva energiahuolto.
Haasteet on käännettävä Suomen osalta mahdollisuuksiksi vihreässä taloudessa.
Suomen rooli kestävän
kehityksen edistämisessä on tärkeä. Meillä korkealle
priorisoidut teemat, kuten
tyttöjen ja naisten koulutusmahdollisuudet ja tasa-arvo sekä hyvä hallinto ja oikeusjärjestelmä, ovat tärkeitä
kaikkialla maailmassa.
Kehitysmaiden maataloudesta naisten harteilla on lähes puolet, mutta silti naisilla ei monessa maassa ole vieläkään perimis- tai maanomistusoikeutta. Tämä haittaa naisviljelijöiden lainan saantia ja usein myös osuuskuntien
jäseneksi pääsyä.
Lisäksi neuvontapalveluiden ja ammatillisen koulutuksen puutteet estävät tuotannon
tehostumista.
Maatalous- ja maaseutukehitys näyttelevät merkittävää roolia, kun halutaan
vähentää nälkää näkevien määrää maailmassa.
Oli hyvä, että viime vaalikaudella ulkomaankauppa-
ja kehitysministerimme
palautti sen merkitystä
takaisin kehitysagendalle.
Pian näin tapahtui myös
maailmanlaajuisesti.
Yleinen huomio oli, että
olimme menneet väärään suuntaan kutistaessamme maaseudulle ohjattavia
kehityspanoksia.
Pientiloilla tuotetaan 80
prosenttia eteläisen Afrikan
ja Aasian ruoantuotannosta. Etelä-etelä-kaupankäynnin esteitä on pystyttävä purkamaan – ratkaisu ei ole tuottaa elintarvikkeita niin sanottujen länsimaiden markkinoille.
Infrastruktuurin ja esimerkiksi sähkönjakelun
sekä puhelinyhteyksien
parantuminen kehitysmaissa tuo lisätoiveita koko elintarvikeketjun kehittymiseen; vielä tarvittaisiin huoltovarmuusvarastoja tai edes
varastoja.
Viljelijöille on taattava
rahoitus ja pääsy markki-
noille sekä tieto sadoista ja säätiloista. Tämä kaikki ei tule onnistumaan ilman yksityissektorin mukaanottoa.
Pidän tärkeänä, että Rio +20 -konferenssissa saavutetaan päätös, jonka mukaan Kestävän
kehityksen tavoitteita (SDG) aletaan valmistella vuoden 2015 jälkeiseen aikaan.
Siinä on hyvä yhdistää
vuosituhattavoitteiden ja
kestävyyden aspektit. Ruokaturvan tulee olla yhtenä näistä tavoitteista.
Pääosa maailman köyhimmistä ihmisistä elää luonnonvaroiltaan runsaissa maissa. Kestävän kehityksen haasteet lähtevätkin paikallisista
toimista!
Kehityksen hyötyjen on
jakaannuttava niin naisten ja miesten kuin maaseudun ja kaupunkienkin välillä oikeudenmukaisesti.
KATRI KOMI
Kirjoittaja on maa- ja metsätieteiden maisteri ja kansanedustaja (kesk.) Joroisista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
