Maaseudun elämyksiä Jyväskylän kaupungissa
JYVÄSKYLÄ (MT)
Leivästä suklaaseen, loimulohesta hunajaan ja paljon muita maaseudun herkkuja oli tarjolla keskiviikkona Jyväskylän ydinkeskustan kävelykadulla ja Toivolan vanhassa pihassa.
Kesällä avattuun Toivolan vanhaan käsityöläispihaan oli tuotu vasikoita, lampaita ja poni. Aamupäivällä niiden ympärillä riitti innokkaita päiväkotilapsia.
Projektisuunnittelija Mari Hakkaraisen mukaan eläimiä ei saanut viedä kävelykadulle. Yrityksiä ja yleisöä tapahtumaan tuli enemmän kuin Hakkarainen uskalsi odottaa.
Hankasalmelainen Ari Häkkinen maistatti ja myi hunajaa sekä omenoita tuoreina ja kuivattuina. Mennyt kesä oli surkea hunajakesä.
”Kesän 2011 hunajasato oli puolet normaalista. Tänä kesänä viimekesäinenkin sato puolittui”, Häkkinen harmitteli. Hän on joutunut syöttämään mehiläisilleen nestesokeria jo 1 500 litraa tähän mennessä.
”Nykyisin ruokaa ei arvosteta, liikaa heitetään roskiin”, jyväskyläläiset Pirjo-Liisa ja Jorma Jokela sanovat. He ostivat kävelykadun teltasta Tero Kupariselta suklaata.
Torilta he ostivat luomutomaatteja, muikkuja ja lohta.
Jokelat ovat nähneet sota-ajan ja sitä seuranneen niukkuuden. Kaupungissa heilläkin oli sodan jälkeen kerhomaa, jossa kasvoi porkkanaa ja perunaa. ”Se oli hyvä lisä, kun ruuasta oli pulaa.”
Jokelat arvostavat maanviljelijöiden työtä. Se on raskasta ja sitovaa eikä missään tapauksessa kadehdittavaa.
Kuparinen valmistaa suklaata, toffeeta ja marmeladia. Suklaa tehdään belgialaisesta raakamassasta Petäjävedellä, toffeet ja marmeladi Jämsässä.
Yrityksessä työskentelee kuusi oman perheen jäsentä.
Maaseutu kaupungissa -tapahtumaa koordinoi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Hinkalo-hanke. Se oli esimakua tulevan viikonlopun Ween maan wiljaa- markkinoille, jotka pidetään Jyväskylän Paviljongissa.
Kala- ja elomarkkinoille on tulossa noin 160 yrittäjää ja yritystä. Keskisuomalaisia niistä on noin joka kolmas.
Markkinoilta saa laadukkaita elintarvikkeita ja käsitöitä. Markkinat ovat avoinna lauantaina kello 10–17 ja sunnuntaina kello 10–16.
Tapahtuman järjestävät Pro Agria Keski-Suomi sekä Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.
REIJO VESTERINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
