Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Putinin mukaan Ukraina yrittää pelotella lennokki-iskuilla venäläisiä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Ukraina yrittää pelotella venäläisiä Moskovaan tehdyillä lennokki-iskuilla. Venäjä syyttää iskuista Ukrainaa.
Lennokit tai niistä pudonnut romu osuivat kahteen kerrostaloon ja aiheuttivat vähäistä vahinkoa. LEHTIKUVA/AFP.
Lennokit tai niistä pudonnut romu osuivat kahteen kerrostaloon ja aiheuttivat vähäistä vahinkoa. LEHTIKUVA/AFP.  

Putin sanoi tiistaina televisiolähetyksessä, että Moskovan ilmapuolustus toimi hyvin pääkaupunkiin tehdyn ennennäkemättömän lennokkihyökkäyksen aikana.

”Moskovan ilmapuolustus toimi normaalisti, tyydyttävästi, vaikka vielä on työtä tehtävänä”, Putin sanoi.

Putin väitti, että Ukrainan lennokkihyökkäys Moskovaan oli Ukrainan vastatoimi Venäjän iskulle Ukrainan sotilastiedustelun päämajaan. Tämä isku tehtiin Putinin mukaan kaksi tai kolme päivää sitten.

Venäjän mukaan sen ilmatorjunta pudotti kaikki lennokit

Venäjän puolustusministeriön mukaan tiistaiaamuisessa lennokki-iskussa Moskovaan oli kyse Ukrainan "terroristihyökkäyksestä". Puolustusministeriö kertoo Venäjän ilmatorjunnan pudottaneen kaikki lennokit, joita oli kahdeksan.

Kremlin mukaan iskut olivat vastaus Venäjän iskuihin Ukrainaan.

”On päivänselvää, että nyt on kyse Kiovan vastatoimista erittäin tehokkaisiin iskuihin Ukrainan komentokeskuksiin”, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille ilmoitettiin iskuista reaaliajassa.

”Presidentin työpäivä alkoi hyvin aikaisin. Hän sai reaaliaikaisia tietoja puolustusministeriöltä, Moskovan pormestarilta, Moskovan aluekuvernööriltä ja hätätilaministeriöltä”, Peskov luetteli.

Peskovin mukaan iskut eivät kuitenkaan ole johtaneet siihen, että Moskovan ja sen ympäristön asukkaat olisivat nyt uhattuina.

Ei kuolleita tai loukkaantuneita

Lennokit tai niistä pudonnut romu osuivat kahteen kerrostaloon ja aiheuttivat vähäistä vahinkoa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti, kertoi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa näkyi muun muassa savuvanoja taivaalla ja rikkoutunut ikkuna. Lisäksi Telegram-viestipalvelussa on julkaistu videoita, joissa väitetään ilmatorjunnan pudottavan alas lennokkeja Moskovan alueella.

Videoiden tai kuvien aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

Valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan joitakin katuja suljettiin lennokkihyökkäyksen jälkeen, mutta avattiin jonkin ajan kuluttua.

Moskovan lentokentät toimivat Tassin mukaan koko ajan normaalisti.

Kremliin tehtiin kuluvan kuun alussa drone-hyökkäys, josta Venäjä syytti Ukrainaa. Ukrainan mukaan Venäjä lavasti iskun itse.

Kiovassa jo kolmas iskuyö

Venäjä puolestaan hyökkäsi Kiovaan ja sen ympäristöön ilmasta jo kolmantena yönä peräkkäin. Ukrainan ilmavoimien mukaan kaupunkiin lähetettiin tiistain vastaisena yönä 31 lennokkia, joista 29 pudotettiin.

Viranomaisten mukaan yksi ihminen kuoli ja 13 haavoittui iskuissa. Lisäksi useat rakennukset kärsivät pahoja vaurioita, kertoi yleisradioyhtiö BBC.