Hellan kulmilta Mehuissa maistuvatmuun maan marjat
Rakastan kotimaisia marjoja. Kotona meillä on niitä pakkasessa ja niistä tehdään tehosekoittimella terveellisiä ja helposti nautittavia herkkujuomia.
Kahden hengen kodissa pakastin on kuitenkin pieni. Niinpä työpäivinä olisi paljon kätevämpää ostaa marjoja tai mehua ruokakaupasta välipalaksi yksittäispakkauksessa.
Marjojen flavonoidit ja muut terveyttä edistävät ainesosat ovat synnyttäneet suoranaisen tarjouskilpailun. Ainakin pääkaupunkiseudulla kauppojen ja kahvioiden hyllyt pursuvat erilaisia mehusekoituksia. Niitä myydään parin desilitran pulloissa, purnukoissa ja tetroissa.
Mutta! Kotimaisia valmistajia ei löydy. Tarjolla on jos jonkinlaista saksalaista, ruotsalaista ja monikansallista ei-kenenkään-valmistamaa mehua. Minä en usko terveelliseksi sellaista, jonka pakastetut marja- tai hedelmätiivisteet ovat kiertäneet konteissa tai lentorahtina ympäri maapalloa ties montako kertaa.
Tarjolla on myös tehosekoittimella pyöräytettyjä ”smuutteja”, joiden raaka-aineiden alkuperästä ei myyjilläkään ole yleensä tietoa. Herkullisilta ne maistuvat, mutta haluaisin myös niistä tietää, minkä maan mättäiltä marjat tai hedelmät on poimittu.
Viime mainituille saisi muuten keksiä kotimaisen nimen, tulihan soft ice -jäätelöstäkin onnistuneesti pehmis! Pirtelöön kuuluu kai aina jäätelöä, ”smoothiet” taas on yleensä tehty jugurttiin tai rahkaan ja maitoon. Mustikkajugurttipirtelö on aika kankea nimi, etenkin pakkaus- saati hyllymerkinnöissä.
Herkullisia ja terveellisiä nämä terveyspirtelöt ovat, mutta mieluiten joisin kotimaiselta kuulostavaa. Ja vielä mieluummin juomaa, jonka alkuperä olisi tiedossa.
kaijaleena
runsten on
Maaseudun Tulevai-
suuden toimittaja.
kaijaleena.runsten@mt1.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
