Tiesitkö, että sinilevätilanteen voi testata helposti käyttämällä vain vesilasia ja keppiä? – Kokeile vaikka mökkirannassasi - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tiesitkö, että sinilevätilanteen voi testata helposti käyttämällä vain vesilasia ja keppiä? – Kokeile vaikka mökkirannassasi

Sinilevähavaintojen kanssa ei tarvitse luottaa pelkkiin silmämääräisiin havaintoihin, voit lisäksi tehdä nämä kaksi helppoa testiä.
Jarkko Sirkiä
Jos vedessä on sinilevää, sinilevä nousee lasissa veden pinnalle noin tunnin aikana. Kuvan lasin vedessä on runsaasti sinilevää.

Sinilevää voi olla vaikea tunnistaa, jos sitä on vain vähän. Vaikka sinilevälajeista vain noin puolet ovat myrkyllisiä, niitä ei voi erottaa paljain silmin toisistaan. Siksi sinileväiseen veteen menemistä tulee aina välttää.

Sinileväistä vettä ei pidä myöskään käyttää ruuaksi kasvatettavien kasvien kasteluun tai löylyvedeksi, sillä hermo- ja maksamyrkyt höyrystyvät ilmaan.

Sinilevä on haitallista varsinkin lemmikeille ja pienille lapsille, jotka voivat vahingossa juoda sinileväistä vettä.

Sinilevän tunnistaa veden pinnalla ajelehtivista keltaisista tai vihreistä hippusista. Kun hippusia on enemmän, ne voivat muodostaa leväraitoja tai -lauttoja veteen.

Kahdella helpolla tavalla voi testata, onko omalla rannalla sinilevää.

Levä ei tartu esimerkiksi oksiin, joten sen nostaminen vedestä kepillä on mahdotonta. Vettä voi kokeilla hämmentää kepillä ja yrittää nostaa levää ilmaan.

Jos levä nousee kepin mukana, kyseessä on jokin muu levä kuin sinilevä.

Toinen keino on laittaa vettä lasiin ja antaa veden seistä noin tunnin paikallaan. Siinä ajassa sinilevä nousee veden pinnalle, kun muut levät painuvat lasin pohjalle.

Osassa apteekeista ja rautakaupoista myydään lisäksi sinilevätestejä, jotka kertovat vartissa, onko vedessä sinilevää vai ei.

Katso myös tämänhetkinen sinilevätilanne:

Kansalaiset ovat tehneet aiempaa enemmän sinilevähavaintoja – sinilevien määrä tavanomaisella tasolla

Lue lisää

Itämeri, sinilevä ja syntipukki

Sinilevät vähentyneet järvissä – Vedessä voi esiintyä myös levältä näyttäviä ruostesienen itiöitä

Kansalaiset ovat tehneet aiempaa enemmän sinilevähavaintoja – sinilevien määrä tavanomaisella tasolla

Viileämmät säät ovat vähentäneet sinilevän määrää järvissä