Ympäristö

Nyt kannattaa suunnitella, millainen kimalaisten ja muiden pörriäisten kesä on pihallasi

Pölyttäjien elinoloja parantamalla meistä jokainen voi vaikuttaa niiden hyvinvointiin.
Sanne Katainen
Kimalaiset heräilevät keväällä melko kukattomaan maisemaan. Siksi pajut ja muut aikaisin kukkivat kasvit ovat niille tärkeitä.

Pölyttäjähyönteisistä on konkreettista hyötyä niin ammattiviljelijälle kuin kotipuutarhurillekin, joten niistä kannattaa pitää huolta.

Pölyttäjät vierastavat liian siistejä pihoja ja puutarhoja. Kivikasat, pajupuskat ja apilaa kukkiva nurmikko hellivät pörriäisiä.

Pienilläkin toimilla, puusaarekkeiden tai vaikkapa puisten latojen ja aidanseipäiden säästämisellä, voi olla suuri merkitys. Myös maatilan pihapiirin tarjoamia mahdollisuuksia kannattaa pohtia.

Maataloudessa pölyttäjien hyvinvointia voidaan tukea ja edistää monin tavoin. Runsaskukkaiset niityt, avo-ojien ja peltoteiden pientareet sekä metsien reunavyöhykkeet tarjoavat pölyttäjille ravintoa ja elintilaa.

Ottamalla viljelykiertoon kukkivia viljelykasveja tarjotaan samalla pölyttäjille ravintoa eli mettä ja siitepölyä. Esimerkiksi härkäpapu, kumina, tattari, apilat, mansikka, omena, puutarhavadelma, herukat ja pensasmustikka ovat pölyttäjille mieleisiä viljelykasveja.

Lisäksi pölyttäjät hyötyvät erilaisista kukkivista maisemakasveista, jotka tuovat peltomaisemaan monimuotoisuutta ja ilahduttavat lähiympäristön asukkaita. Pölyttäjät tarvitsevat kukkia varhaisesta keväästä pitkälle alkusyksyyn.

"Myös öljykasvien eli rypsin ja rapsin viljely on hyvä esimerkki molemminpuolisesta hyödystä. Öljykasvien hintataso on nyt korkealla, mikä kannattaa hyödyntää, ja näistä kasveista pitävät myös pölyttäjät", MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen vinkkaa.

Onnistunut pölytys kasvattaa satoa ja parantaa tuotteiden laatua. Peltokasveilla hyvä pölytys takaa siementen tasaisen tuleentumisen, kun taas puutarhakasveilla marjojen ja hedelmien muoto paranee.

Nyt on hyvä aika suunnitella puutarhaa erilaiset pölyttäjät mielessä. Hyönteishotelleja voi nikkaroida ja kiinnittää puutarhaan jo nyt:

Ministeriö kannustaa suomalaisia hotellinomistajiksi – Pihojen ja luonnon hyönteishotellit ehkäisevät ruokakriisiä

Varhaiset kimalaiset voivat tarvita apua ja virkistystä. Niitä voi ruokkia näillä ohjeilla:

Näin teet perhosbaarin pölyttäjien iloksi tai houkuttelet ampiaiset humaanisti toisille apajille

Yksinkertaistettuna versiona pölyttäjille voi jättää lautaselle mehua ja hilloa.

Maarit Ärväs tuntee perhosten lempikukat. Hän kertoo puutarhastaan tässä jutussa:

Omasta puutarhasta halutaan nyt tehdä hyönteisten paratiisi – Perhospuutarhuri tuntee pölyttäjähyönteisten toiveet

Lue lisää

Pienet siivet kannattelevat maailman ruuantuotantoa – pölyttäjät ovat mehiläispäivän sankareita

Väitös: Leudot talvet voivat laskea kimalaisten määrää

Yle: Yleinen tuholaismyrkky voi lamaannuttaa kimalaisen

Pölyttäjät selvisivät koleasta alkukesästä vaihtelevasti