POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ympäristö

Vesikirppulajin luultiin jo kuolleen sukupuuttoon – nyt se löytyi elävänä suomalaisjärvestä

Tarkan morfologisen tutkimuksen perusteella laji, joka fossiililöytöjen perusteella tunnettiin nimellä Unapertura latens, kuvattiin ja nimettiin uudelleen nimellä Rhynchotalona latens.
Kay Van Damme
Uudelleen löydetty vesikirppu luokiteltiin kuuluvan Rhynchotalona-sukuun, joka on tunnettu vuodesta 1903 saakka.

Suomalaisesta järvestä on löydetty vesikirppulaji, jonka epäiltiin jo kuolleen sukupuuttoon. Vesikirpusta on tähän saakka tehty lukuisia fossiililöytöjä jääkauden jälkeen kerrostuneista järvisedimenteistä, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet kirppulajin elävän edustajan.

Tarkan anatomisen tutkimuksen perusteella laji, joka fossiililöytöjen perusteella tunnettiin nimellä Unapertura latens, kuvattiin ja nimettiin uudelleen nimellä Rhynchotalona latens.

Vesikirpun löytäneeseen kansainväliseen tutkijaryhmään kuului tohtori Liisa Nevalainen Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

"Voitte kuvitella innostustamme, kun tämä pikkuriikkinen äyriäinen löytyi näytteistämme viidessä kolmestakymmenestä Lapin järvestä, joilla suoritimme tutkimuksia", Nevalainen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Pienen vesikirpun löytö voi tuntua suuren yleisön mielestä vaatimattomalta lisäykseltä eläinkunnan monimuotoisuuteen. Nevalainen huomauttaa, että hänen mielestään se on kuitenkin merkittävä lisäys niin kutsuttuun "näkymättömään biodiversiteettiin", jota usein ylenkatsotaan ja josta tiedetään vielä verrattain vähän.

Tutkimusryhmän luokitteluasiantuntija, saksalaisen Senckenberg Instituutin tutkija tohtori Kay Van Damme on samoilla linjoilla.

"Vaikka vesikirput ovat kooltaan pieniä, on niiden rooli veden puhdistuksessa ja kuolleen eloperäisen aineksen kierrätyksessä ravintoketjun osana erittäin tärkeä", Van Damme toteaa.

Vanhin fossiililöytö Rhynchotalona latens -lajista ulottuu 10 000 vuoden päähän aikaan, jolloin mannerjäätikkö oli juuri vetäytynyt Suomen yltä. Nyt tehdyt löydöt auttavat tutkijoita selvittämään, miten vesieläimet kehittyvät ja sopeutuvat muuttuviin olosuhteisiin jääkauden päätyttyä sekä nykyisen ilmastonmuutoksen aikana.

Uudelleen löydetty vesikirppu luokiteltiin kuuluvan Rhynchotalona-sukuun, joka on tunnettu vuodesta 1903 saakka. Vesikirpun tämänhetkinen elinympäristö on matala kylmän ilmanalan järvi, jossa on runsaasti eloperäistä ainesta.

Laji elää järven pohjalla, missä se suodattaa ainesta ravinnokseen. Tutkijoiden mukaan se vaikuttaa olevan ilmastoherkkä, ja sen elinympäristöt saattavat olla uhattuna ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Tutkimustulokset on julkaistu Hydrobiologia ja Zootaxa -tiedejulkaisuissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiusaaminen loppuu ja koulurauha palautuu

Tämän projektin Helsingin yliopisto valitsi työntekijöidensä viime vuoden lentojen päästöjen hyvittämiseen

Neljä suurhanketta kasvattaisivat selvästi Lapin aluetaloutta