Erä

Merimetsojen suojametsästys aloitettiin elokuun alussa sekä Saaristomerellä että Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla ammutaan vakavien vahinkojen estämiseksi 2 000 lintua. Saaristomerellä Kustavin–Uudenkaupungin kalatalousalueella metsästäjillä on lupa ampua 300 merimetsoa.
Ahvenanmaan talkoojahdeissa merimetsojen saaliskiintiö on nopeasti täyttymässä. Riistanhoitaja Robin Juslin kerää maakuntahallituksessa saalistiedot metsästäjiltä.

Merimetsojen suojametsästykset käynnistyivät elokuun alussa sekä Saaristomerellä että Ahvenanmaalla. Saaristomerellä Kustavin–Uudenkaupungin kalatalousalueella suojametsästys sallittiin nyt suuremmassa mitassa ensimmäisen kerran.

Kalatalousalue on laajuudeltaan 80 000 hehtaaria. Suojametsästyslupa ulottuu koko alueelle.

Länsi-Suomen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Petri Rannikko kertoo, että jahteja ei vielä ole aloitettu. Kalastuksen syyssesonki on vasta alkamassa.

Suojametsästyskiintiöillä on tarkoitus karkoittaa merimetsot tarvittaessa kalastajien pyydyksiltä. "Merimetsot ovat viime vuosina oppineet käymään rysillä", Rannikko kertoo.

Varsinaisia metsästystalkoita ahvenanmaalaisten tapaan kalatalousalueella ei ole tarkoitus järjestää. Rannikon mukaan alueen metsästysseuroilla on tiedossa saaliskiintiöt. Metsästykseen tarvitaan myös maanomistajan lupa.

Ahvenanmaalla lauantaina 8. elokuuta järjestetyssä ”merimetso-pamauksessa” – skarvsmällen – ammuttiin noin 800 merimetsoa. Vuotuinen lupa on 2 000 lintua viime vuoden tapaan. Linnut ovat Manner-Suomen aluevesillä pesineitä ja Ahvenanmaan saaristoon lentäneitä merimetsoja.

Talkoojahdeissa Ahvenanmaalla kiintiö on nopeasti täyttymässä. Kuluvan viikon maanantaihin mennessä lähes 1 100 merimetsoa oli jo joutunut jahteihin osallistuneiden tähtäimeen. Metsästäjät raportoivat määristä ilmoituksin Ahvenanmaan maakuntahallituksen riistayksikölle.

Maanantaina suojametsästyskiintiötä oli jäljellä vielä 915 linnun verran.

Pamaus on vuosittainen suojametsästystapahtuma, jonka tavoitteena on merimetson pesinnän estäminen Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla suojametsästysjahdin järjestämiseen ei tarvita henkilökohtaista lupaa maakuntahallitukselta. Metsästyslupa kuitenkin tarvitaan.

Aikuinen merimetso syö noin puoli kiloa kalaa vuorokaudessa.

Merimetsoilla on ollut paikallisesti merkittävä haitallinen vaikutus ahvenkannoille Vaasan edustalla, havaittiin Luonnonvarakeskuksen ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä tutkimuksessa.

"Kalastus tapahtuu paikallisesti, siksi sillä on merkitystä", painottaa tutkimuksen keskeisiä havaintoja Saaristomeren kalatalousryhmän kalatalousaktivaattori Maria Saarinen MT:lle.

Suomen ympäristökeskus Syke laski kuluvana kesänä Suomessa pesineen 25 760 merimetsoparia. Kaikkiaan merimetsoja on pitkälti yli toistasataa tuhatta Suomen vesillä.

Suurin kolonia Suomessa on Raumalla, 3 600 pesää. EU:n lintudirektiivillä rauhoitettu laji on pysäyttänyt Raumalla rakennuslupaprosessit ja Rauman satamalaajennuksen rakentamisen sataman edustalla sijaitseville saarille.

Vastaavia suojametsästyslupia on alueellisesti ollut käytössä muun muassa Ruotsissa. Tukholman saariston alueella merimetsokanta on päätetty vähentää puoleen, 3 000 pesivään pariin vuoteen 2030 mennessä.

Ruotsissa Tukholman läänin merimetsokannan hoitosuunnitelma pohjautui ympäristöviranomaisen linjaukseen, jossa se lausui, että jonkin lajin vaikutuksen ihmisen intresseihin tulee olla neutraali tai positiivinen.

Juttua korjattu 18.8.2020 klo 8:30: Petri Rannikko on Länsi-Suomen kalatalouskeskuksen (korjattu: kalatalousalueen) toiminnanjohtaja. Merimetsojen vaikutusta ahvenkannoille oli tutkinut Jyväskylän yliopisto (ei Vaasan yliopisto) ja Luke.

Lue lisää: Ahvenanmaalaiset metsästävät jahdeissaan 2 000 merimetsoa – "Haulikolla osuu varmasti 20–25 metristä, talkoojahdissa saadaan kerralla mahdollisimman monta lintua"

Lue lisää

Keskustan kansanedustaja: Ministeriön koronatoimet tuhoavat Lapin elinkeinoja kuin vetäytyvän Saksan armeija 1944–1945 – ryhmänjohtaja ei kommentoi

Hanhinyrkin eräpäivä tänään

Kunnat toivottavat mökkeilijät tervetulleiksi myös syksyllä — "Jos korona olisi tullakseen heidän mukana, niin kai se olisi jo tullut"

Julma näytelmä käynnissä: Merikotkilla pitopöydässä merimetsosaaren poikaset – katso suoraa lähetystä linkistä