Erä

Valtava hanhiparvi pimensi taivasta kuin suoraan Hitchcockin kauhuleffasta – "Ulkoa alkoi kuulua hitonmoinen kaakatus", valokuvan ottaja kertoo

Valkoposkihanhien massiivinen muutto pysähtynee toviksi pelloille, kun eteläinen ilmavirtaus valtaa alaa tällä viikolla.
Miika Väänänen
Tuhansien valkoposkihanhien parvi loi elokuvamaista tunnelmaa Joensuun Niittylahdella otetussa lukijan kuvassa.

Joensuun Niittylahdella maatilaa pitävä Miika Väänänen otti kotimaisemistaan pysäyttävän kännykkäkuvan lintujen syysmuutosta viikonvaihteessa.

"Kello oli siinä iltakuuden ja seitsemän maissa. Taivaalta alkoi kuulua hitonmoinen kaakatus", Väänänen kertoo hetkistä ennen kuvan ottamista.

Hän kertoo valkoposkihanhien täyttäneen miltei koko taivaan, mikä vain tehosti alkuillan hämärää valoa.

"Olihan tuo uskomaton näky. Tuhansia hanhia ja parvia toinen toisensa perään. Kännykällä ehti kuvan ottaa."

Niittylahdella odotellaan, joko poikkeusluvan turvin voidaan päästä kokeilemaan peltoaukeille laskeutuvien valkoposkihanhien karkottamista ampumalla.

"Näkisipä sitten, onko muutamien lintujen ampumisella oikeasti vaikutusta. Voi olla, ettei pelotetta siitä vielä tule."

Lintujen massamuutto kohti etelää saattaa tyssätä, kun sääennusteen mukainen etelävirtaus valtaa tällä viikolla ilmanalan.

"Silloin linnut jäävät lepäilemään pelloille odottelemaan parempia tuulia."

Väänänen kertoo, että kevätmuuton aikaan viljat eivät onneksi vielä ehtineet orastaa.

"Linnut napsivat keväällä jyviä pinnasta. Syysviljaa ei kannata kylvää hanhien takia lainkaan."

Väänänen ihmettelee päätöstä, jonka mukaan lintujen lihaa ei voida hyödyntää.

"Supikoirat ne taitavat sitten syödä ja niiden kanta lisääntyä. Kenellä riittää sitten aika niiden jahtiin, on jo toinen kysymys."

Lue myös:

Valkoposkihanhien syöminen olisi voitu sallia, sillä lintudirektiivi ei sitä MMM:n virkamiehen mukaan estä – "Hävittämisvaatimus on kansallinen ratkaisu"

Valkoposkihanhien ampuminen ei ole metsästystä – maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa ei tarvita, vain poikkeusluvan saaneen viljelijän lupa

Lue lisää

Karjatilat mielivallan uhreina

Maanomistajat jäivät ilman suoraa tietoa maidensa kuulumisesta maakunnallisesti tärkeisiin lintualueisiin – lintuyhdistykset kokosivat tiedot vapaaehtoisvoimin

Valkoposkihanhien häirintää rajoitettiin – suuri hakemusmäärä pakotti aluerajauksiin, jotta linnuilla on myös häiriöttömiä levähdysalueita

Kotkat pelastavat