Erä

Komissiolta ymmärrystä sudenkaatolupiin – vastasi europarlamentaarikko Pietikäisen kysymykseen: "Jäsenvaltiot voivat myöntää susien suojelua koskevia poikkeuksia"

Komissio haluaa tehostaa susivahinkojen ennaltaehkäisyä parhaalla mahdollisella tavalla, vastauskirje lupaa.
Petteri Kivimäki
Sirpa Pietikäinen kummasteli poikkeuslupaa kaataa kokonainen lauma. Komission vastaus ei kuitenkaan tuomitse Suomen viranomaisten toimia.

Euroopan komissio vastasi viime viikolla europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) kysymykseen susien kaatoluvista.

Pietikäinen jätti joulukuussa komissiolle kirjallisen kysymyksen liittyen Oulun riistakeskuksen myöntämään neljän suden kaatolupaan.

Hänen mielestään tilanteessa ei ole selvitetty suden metsästykselle vaihtoehtoisia ratkaisuja EU-direktiivissä edellytetyllä tavalla.

"On syytä epäillä, että susien poikkeuslupaharkinnassa sosiaalisten syiden soveltamista tulkitaan tällä hetkellä laajentavasti siten, että hallintokäytäntö ei ole luontodirektiivin mainitun kohdan sanamuodon ja tarkoituksen mukainen", Pietikäinen totesi.

Komissio ei vastauksessaan tuominnut Suomen menettelytapaa, vaan jäsenvaltiot voivat myöntää susien suojelua koskevia poikkeuksia.

"Jos vaikuttaa siltä, että poikkeukset ovat kyseisten säännösten vastaisia, yksittäiset henkilöt tai järjestöt voivat hakea niihin muutosta kansallisilta hallinto- tai oikeusviranomaisilta. Perussopimusten valvojana komissio valvoo unionin oikeuden täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa. Se voi käynnistää rikkomusmenettelyn aina, kun se havaitsee vääränlaista täytäntöönpanoa, erityisesti, jos laiminlyönnit ovat järjestelmällisiä", komissaari Virginijus Sinkevičiusin kertoo.

Komissio kertoo jatkavansa keskustelua susien suojelusta Suomen viranomaisten kanssa. "Pyrimme näin parantamaan suojeltujen lajien suojelun tasoa."

Vastaus löytyy kokonaisuudessaan täältä ja Pietikäisen kysymys täältä.

Lue myös:

Meppi Pietikäinen jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen Haapajärvelle neljän suden tappamiseksi myönnetystä poikkeusluvasta

Sudenkaatoluvista EU:lle kirjelmöineen Sirpa Pietikäisen mukaan vaihtoehtoisia ratkaisuja metsästykselle ei ole käytetty – "Ei minulla ole oikeutta päättää, ammunko fasaanin pihastani siksi, kun en siitä tykkää"

Riistakeskus myönsi luvan susilauman tappamiseksi Haapajärven alueelle – eläinten hätyyttämiseksi ja ampumistilanteessa sallitaan moottoriajoneuvojen ja keinovalon hyödyntäminen

Lue lisää

Yle uutiset: Susi iski lammastilalle Keuruulla – kyseessä luultavasti sama yksilö, joka on nähty alueella aiemminkin

Petoyhdyshenkilö: "Uusia susihavaintoja ei ole kertynyt" – Kalajoen seudulla susia havaittiin viimeksi noin kuukausi sitten, keväällä havaintoja karttui viikoittain

Sudet iskivät lammaslaumaan ankarasti viime kesänä: laitumelle vietiin yli 70 lammasta, kotiin saatiin 24 – Letolla laidunnetaan taas

Rasvainen supikoira kiinnostaa ahmaa ravintona – levittäytyvän ahmakannan odotetaan leikkaavan supikoirien määrää